Chałwa ukraińska – jak wybrać dobrą chałwę na Ukrainie?

Na Ukrainie nie obowiązuje Europejska Karta Ubezpieczenia Zdrowotnego (EKUZ), warto więc wykupić ubezpieczenie turystyczne. Dla czytelników ukrainamarcina.pl zniżka 30% (kliknij). Udanej podróży na Ukrainę!

Chałwa ukraińska słonecznikowa – polski smak młodości

chałwa z ukrainy
Słonecznikowa chałwa ukraińska. Produkowana w Czerkasach. fot.amazonaws.com

Chałwa ukraińska, to wciąż dla wielu osób smak wspomnień związanych z latami młodości. Ten smak wspominają do dzisiaj nasi rodzicie, partnerzy oraz znajomi, którzy podróżowali dawniej na Ukrainę przecierając pierwsze turystyczne szlaki. Czy chałwa z Ukrainy jak nadal tak smaczna, jak za dawnych lat? Jak wybrać dobrą ukraińską chałwę?

Ukraińska chałwa słonecznikowa (Халва соняшникова), to także pierwszy produkt spożywczy, który kojarzy nam się naddnieprzańskim sąsiadem. Słusznie, ponieważ chałwa ukraińska nadal stanowi istotny produkt w ofercie ukraińskiego przemysłu cukierniczego. Ukraińską chałwą słonecznikową zajadają się nie tylko turyści, ale także zwykli mieszkańcy Ukrainy. Jest to przysmak w całej Ukrainie, łączący niepodzielnie wszystkie pokolenia, a w szczególności ich słowiańskie żołądki i dusze.

Warto przy okazji wspomnieć, że to smaczna i zdrowa przekąska, ale wyłącznie spożywana w rozsądnych ilościach (batonik 60 g. dziennie). Chałwa ukraińska jest wysokokaloryczna. 100 g zawiera aż 500 kcal. Chałwy nie zaleca się przy chorobach wątroby, cukrzycy oraz łączenia jej z czekoladą i produktami mlecznymi, ponieważ stanowi to duże obciążenie dla wątroby.

Ciekawostka: chałwę wyrabia się z zagotowanego syropu cukrowego (czasami dodaje miodu). Tak uzyskaną masę karmelową, wzbogaca się masą białkową, czyli miazgą prażonych orzechów, nasion słonecznika lub sezamu, wanilii, kakao, rodzynek lub innych suszonych albo kandyzowanych owoców. Łącznikiem wszystkich składników jest tzw. spieniacz.

Chałwa ukraińska – gdzie kupimy chałwę na Ukrainie?

chałwa ukraińska
Odeska Gospodaroczka (Господарочка), to najlepsza pakowana masowo ukraińska chałwa. fot.kaypu.com

Miłośników chałwy ucieszy wiadomość, że w przypadku tych łakoci nic się na Ukrainie w zasadzie nie zmieniło. Oczywiście, przemysł spożywczy na Ukrainie rozwinął się naprzód, a wraz z nim rozwinęła się ilość niepotrzebnych składników w ukraińskich chałwach. Mimo tego, w dalszym ciągu ukraińskie chałwy są wybornym produktem, a na Ukrainie znajdziemy bardzo dobre chałwy. Musimy jedynie uważniej czytać etykiety na opakowaniach.

W małych sklepach spożywczych, marketach oraz na bazarach z łatwością kupimy ukraińską chałwę słonecznikową. To was zaskoczy, ale lepsze i pewniejsze w zakupie są ukraińskie chałwy paczkowane od tych na wagę. Dostępnych na przykład na targu czy w markecie. Uważajmy więc kupując ukraińską chałwę w markecie i sprawdźmy jej dokładną datę przydatności do spożycia. Chałwa ukraińska może być przechowywana w plastikowym opakowaniu wyłącznie jeden dzień.

Bezpieczniej więc kupić chałwę zafoliowaną, która z reguły również jest bez konserwantów, ale jej przydatność do spożycia wynosi nawet do dwóch miesięcy. Przed wyborem ukraińskiej chałwy warto więc zastanowić się chwilkę, ponieważ chałwą można się mocno struć.

Ciekawostka: chałwa ukraińska może zawierać wapń, żelazo, fosfor i białko. Chałwa słonecznikowa łagodzi depresję i ułatwia zasypianie. Chałwa z Ukrainy zawiera również kwas foliowy. Składnik ten ma korzystny wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego i układu nerwowego.

Chałwa ukraińska – ceny i rodzaje chałwy na Ukrainie

ukraińska chałwa ekologiczna
Szukajcie ekologicznych ukraińskich chałw jak te na zdjęciu. Nie warto truć się najtańszymi. fot.prom.ua

Ukraińska chałwa słonecznikowa kosztuje ok. 40 UAH za kg. Cena klasycznego batonika 60 g. to 5 UAH (0.70 gr). Chałwy sezamowe na Ukrainie znane z Polski są trzy razy droższe, niż najpopularniejsze słonecznikowe chałwy. Głównym składnikiem, chałwy na Ukrainie, zamiast pasty sezamowej są zmielone nasiona słonecznika. Takie chałwy słonecznikowe oferuje się na Ukrainie w kilku rodzajach. Kupimy na Ukrainie na przykład chałwę z dodatkiem kakao, wanilii, rodzynek, orzeszków ziemnych, mleka i znanego nam z polskich chałw – sezamu. Istnieje kilkudziesięciu producentów chałwy na Ukrainie krajowych oraz zagranicznych.

Najbardziej znany producent chałwy ukraińskiej to Zolotoi Wiek (Золотой век) oraz Drużkiwska (ДРУЖКІВСЬКА) i Gospodaroczka (Господарочка). Ostatnia najlepsza, potem Drużkiwska, na końcu Zolotoi Wiek. Ja polecam wam poszukać chałwy ukraińskiej od Żywej Chałwy (Живая халва) (na zdjęciu wyżej). To ukraińska wytwórnia w Sumach, produkująca ekologiczne słonecznikowe chałwy. Szukajcie chałwy ukraińskiej podobnego typu. Ekologicznych produktów jest na Ukrainie coraz więcej.

Na Ukrainie spotkacie również chałwy tureckie (Koska 1907), białoruskie (Orzeszek) oraz kilka innych ciekawych jak na przykład chałwa uzbecka (Barokat).

Ciekawostka: przepis na chałwę został wynaleziony w Iranie. Oprócz Ukraińców, jedzą ją także Rosjanie i Białorusini.

Chałwa ukraińska – jak rozpoznać dobrej jakości chałwę na Ukrainie

uzbecka chałwa ukraina
Uzbecka mleczna chałwa z migdałami Barokat na Ukrainie. 12 PLN za 0.5 kg. fot.prom.ua

Prawdą jest, że bywają chałwy ukraińskie na prawdę podłej jakości. W swoim składzie posiadają niepotrzebne składniki, aromaty lub ich proces produkcji nie jest prawidłowy. Dobrej jakości ukraińską chałwę rozpoznamy po wyglądzie zewnętrznym i tym jak wygląda w środku.

Gdy masa chałwy ukraińskiej jest źle rozmieszana, to wtedy zauważymy w jej środku pojedyncze długie włókna. Gdy do chałwy dodano za dużej ilości cukru, to wtedy ukraińska chałwa będzie się rozpadać na drobne kawałki, a nawet pojedyncze cząsteczki. Producenci dodają więcej cukru, żeby zaoszczędzić na droższej masie białkowej, czyli orzechach i nasionach. Kiepskiej jakości chałwa ukraińska ma także kwaśny zapach i lekko gorzki, mało wyrazisty smak. Z reguły smakuje cukrem.

Kolor słabej ukraińskiej chałwy jest kremowy lub jasny. Dodatkowo w takiej chałwie mogą pojawiać się ślady łusek od nasion, na przykład czarne przy chałwie słonecznikowej. Gorsza lub nieświeża chałwa ukraińska będzie się błyszczeć na powierzchni. Jeżeli znajdują się na niej krople wody lub miejscami jest sina, to tym bardziej nie nadaje się do spożycia. Była źle przechowywana i możemy się nią struć. Jednym zdaniem, słabej jakości chałwa ukraińska jest z zewnątrz krucha, w środku zbyt mocno zwarta.

chałwa na ukrainie
Tak powinna wyglądać i taki mieć kolor dobrej jakości chałwa ukraińska. fot.online.ua

Z dobrej jakości chałwą jest odwrotnie. Dobra chałwa ukraińska jest z zewnątrz bardziej miękka, plastyczna i zwarta. Na powierzchni jest matowa. Natomiast w ustach jest chrupiąca, a w środku jest warstwowa. Powinna dać się dobrze kroić nożem na kawałki. Dodatkowo dobrej jakości chałwa z Ukrainy powinna mieć jednolity kolor: lekko oliwkowy lub szary kolor. Ewentualnie jasno-cynamonowy, albo ciemny gdy w składzie jest podany korzeń lukrecji.

Jakościowa chałwa ukraińska winna pachnieć i smakować nasionami (a nie cukrem), w tym przypadku słonecznikiem. Co więcej, powinna być również zrobiona na oleju słonecznikowym, a nie palmowym. To ostatnie jest już trudne do sprawdzenia, ponieważ producenci na etykietach nie podają wiarygodnych informacji.

Ciekawostka: rosyjskie przysłowie mówi: „twoje usta nie zrobią się słodsze od samego powtarzania słowa chałwa”.

Oby chałwa ukraińska wam smakowała 🙂 Moja ulubiona to z pistacjami, a Wasza? Do zobaczenia na Ukrainie!

Na Ukrainie nie obowiązuje Europejska Karta Ubezpieczenia Zdrowotnego (EKUZ), warto więc wykupić ubezpieczenie turystyczne. Dla czytelników ukrainamarcina.pl zniżka 30% (kliknij)

Ubezpieczenie turystyczne Axa Assistance
Chałwa ukraińska – jak wybrać dobrą chałwę na Ukrainie?
5 (100%) 2 vote[s]

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.