Kawior na Ukrainie – jaki czarny i czerwony kawior kupić na Ukrainie?

aktualizacja wpisu:

Kawior na Ukrainie – prawdziwa okazja czy zwykły przekręt

ukrainakawior
Kawior na Ukrainie na Targu Besarabskim w Kijowie. Widzimy kawior czarny, czerwony oraz paluszki krabowe. Duża puszka kawioru na zdjęciu kosztuje ok. 1600 PLN. fot.własne

Czy przed wyjazdem na Ukrainę słyszeliście o ukraińskim kawiorze? Część z was już na pewno o nim słyszała, a kto nie słyszał, to na pewno usłyszy przyjeżdżając na Ukrainę. Kawior na Ukrainie to najbardziej kontrowersyjny produkt spożywczy z Ukrainy. Po pierwsze dlatego, że za kawiorem z Ukrainy ciągnie się długa legenda. Legenda elitarnego produktu, który koniecznie należy przywieźć ze sobą z Ukrainy.

Opowieść o bajecznie tanim i smacznym kawiorze z Ukrainy, krąży pomiędzy polskimi turystami niczym melodia pięknej ukraińskiej piosenki. Spotkanie z kawiorem na Ukrainie, ma stanowić przejście na drugą stronę kulinarnego lustra niedostępnego w Polsce. Czy to wszystko jest prawdą na temat tego szlachetnego i tajemniczego rybiego przysmaku? Jaki kawior na Ukrainie kupić, żeby go polubić?

Ciekawostka: przeciętny mieszkaniec Ukrainy zjada średnio 8,5 kg. kawioru rocznie (głównie czerwonego). Owoce morza to po ukraińsku morjeprodukty (морепродукти). Do czarnego kawioru najczęściej serwuje się ukraińską wódkę. Podaje się go na ciepłej grzance. Czerwony kawior na Ukrainie najlepiej smakuje z białym schłodzonym winem i podaje się z blinami i śmietaną lub na białym pieczywie z masłem.

Kawior na Ukrainie – czym jest i jak trafił na Ukrainę

kawior na ukrainie
Gorbusza (горбуша) to ryba z rodziny łososiowatych. Czerwony kawior dostępny na Ukrainie pochodzi głównie z tej ryby. Na zdjęciu samica Gorbuszy. fot.prom.st

Kawior na Ukrainie (w j. ukraińskim ikra – ікра), to dojrzałe rybie jaja pochodzące z samic szlachetnych ryb. Pozyskuje się go wiosną oraz jesienią. Metoda pozyskiwania kawioru została wynaleziona we wczesnym średniowieczu na terenach Wielkiego Księstwa Moskiewskiego. Czarny kawior był zawsze obecny na stołach rosyjskich Carów. Dla odwiedzających Kreml i ich gospodarzy stanowił wielki przysmak.

Carskim ukazem w Astrachaniu położonym w delcie Wołgi nad Morzem Kaspijskim, założono w XVIII w. główny ośrodek pozyskiwania kawioru. Ośrodek istnieje do dzisiaj, a kawior astrachański uchodzi za najlepszy w całej Rosji. W produkcji czarnego kawioru specjalizują się głównie Rosjanie. Czarny kawior jest więc daniem wywodzącym się z Rosji, stąd też bywa nazywany rosyjskim kawiorem.

Kawior na Ukrainie pojawił się w powszechnej sprzedaży dopiero po II Wojnie Światowej. Dostępny był wcześniej wyłącznie dla wąskiego grona odbiorców. Przeważająca część kawioru na Ukrainie w czasach Ukraińskiej SSR pochodziła z rosyjskiego importu. Apogeum osiągnięto w latach 80-tych XX w. W 2006 r. Rosja znacząco ograniczyła eksport kawioru do państw sąsiednich. Celem było powstrzymanie szybko postępującej depopulacji jesiotra. Duża część kawioru na Ukrainie wciąż pochodzi z Rosji (pomimo sankcji gospodarczych), ale już pewna jego część jest wyrabiana przez ukraińskich producentów.

Skąd się bierze kawior na Ukrainie?

morze czarne i kaspijskie
Morze Czarne i Morze Kaspijskie. Astrachań przy granicy z Kazachstanem. fot.gifex.com

Prawie cała światowa produkcja czarnego kawioru skupią się w Morzu Kaspijskim. Wydobycie odbywa się również na Morzu Azowskim oraz w regionie Morza Czarnego, a także w dolnym biegu Dunaju oraz w biegu rzeki Amur zlokalizowanej na terytorium Rosji, Mongolii oraz Chin. Obecnie ciężar produkcji przenosi się na akwakultury prowadzone w Rosji, Ukrainie, Bułgarii, Rumunii, Mołdawii oraz Chinach. W akwakulturach przemysłowych, kawior na Ukrainie pozyskuje się metodą, która nie pozbawia ryby życia. Największe marki produkują tylko do 10 ton czarnego kawioru rocznie. Wkrótce Chiny zostaną największym producentem czarnego kawioru na świecie.

Ciekawostka: w ostatnich latach produkcja czarnego kawioru na Ukrainie spadła. Przyczyną są ograniczone możliwości połowu związane z utratą Krymu i części Morza Czarnego. Połów jesiotra w Morzu Azowskim jest natomiast prawnie zabroniony, ze względu na jego zagrożenie wyginięciem. W rezultacie 90% czarnego kawioru na Ukrainie jest importowana lub podrabiana. Reszta to produkcja krajowej akwakultury. Światowe popyt na kawior jest zaspokojony wyłącznie w 10-15%.

Kawior na Ukrainie – rodzaje ukraińskiego kawioru

kawior z ukrainy
Czerwony kawior z Ukrainy serwuje się na blinach z dodatkiem śmietany lub kromce chleba z masłem. fot.ural56.ru

Kawior na Ukrainie sprzedaje się w puszkach, słoikach oraz na wagę (beczkowy). Różnią się one stopniem zasolenia, który potrzebny jest żeby zapobiegać zlepianiu kawioru. Kawior puszkowy jest mniej słony, beczkowy kilkakrotnie bardziej słony. Na Ukrainie dostępny jest kawior czarny i czerwony oraz kawior żółty. Różnią się one kolorem, właściwościami odżywczymi, smakiem, a przede wszystkim gatunkiem ryb, z którego pochodzą.

Czarny kawior na Ukrainie pozyskuje się głównie z ryb jesiotrowatych takich jak bieługa (білуга), jesiotr (осетер), siewruga oraz sterlet. Czarny kawior może być koloru ciemnobrązowego do czarnego. Kawior z bieługi, nazywany kawiorem białym jest najdroższym kawiorem. Jego cena może wynosić do 1500 USD za kg. Ceni się go najbardziej i uważa za najlepszy ze wszystkich kawiorów, ponieważ ziarna ikry są największe. Kawioru bieługi nie miesza się nigdy z kawiorem innych gatunków ryb. Następne w rankingu są kolejno kawior z jesiotra, siewrugi oraz sterleta, które sprzedawane są osobno lub najczęściej w mieszankach.

Czerwony kawior na Ukrainie pozyskuje się z ryb łososiowatych (nie łososia), takich jak gorbusza (горбуша) i pstrąg (форела) oraz rzadziej keta (кета) i nerka (нерка). Czerwony kawior może być koloru pomarańczowego lub czerwonego. Żółty kawior na Ukrainie pozyskuje się z mintaja (минтай), dorsza (треска), czarnego dorsza (сайдa) oraz gromadnika (мойва).

Ciekawostka: oprócz najpopularniejszej wersji ziarnistej, produkuje się również kawior prasowany przy użyciu wysokiej temperatury. Prawdziwy kawior nie jest pasteryzowany. W Morzu Kaspijskim Irańczycy hodują tzw. jesiotra perskiego, z którego pozyskują kawior złocisty. Kawior złocisty jest najdroższym kawiorem na świecie i jest droższy od kawioru z bieługi.

Kawior na Ukrainie – jaki kawior kupić na Ukrainie

Najmniejszy wybór dotyczy najdroższego kawioru – czarnego. Czerwony kawior na Ukrainie jest dużo tańszy od czarnego i szeroko dostępny. Najtańszym kawiorem jest kawior żółty. Przy zakupie kawioru na Ukrainie nie kierujmy się jednak wyłącznie ceną. Wszystkie kawiory obowiązują dodatkowo poniższe zasady.

Ogólne zasady przy zakupie kawioru na Ukrainie są następujące:

  • kawior na Ukrainie nie powinien być tani jak barszcz ukraiński
  • za 50g czerwonego minimum 100 UAH, za 50g czarnego minimum 1000 UAH.
  • puszka nie powinna być napuchnięta, a w środku nie powinno być płynu
  • na opakowaniu jest podana nazwa konkretnej ryby, np. kawior z gorbusza-łososia, a nie tylko kawior z łososia
  • data wyrobienia powinna być umieszczona na wewnętrznej stronie wieczka
  • potrząsając puszką lub słoikiem kawior nie powinien się w środku ruszać
  • na puszce powinien być podany skład, w tym nie więcej jak 6% soli oraz max. 2 konserwanty
  • dopuszczalne konserwanty sól oraz E200, E211, E239, E400
  • przy otwarciu nie powinno być silnego rybnego zapachu
  • smak bez mocnej goryczy (wyjątkiem jest kawior z nerki)
  • szklane opakowania wskazują lepszej jakości produkt, ale te same firmy sprzedają także kawior puszkowany, który jest taki sam

Na Ukrainie dostępny jest również kawior zachodnich producentów. Możemy natrafić np. na kawior niemiecki pod chwytliwą nazwą Lemberg (Lwów) pisaną ukraińskim lub rosyjskim alfabetem. Uważnie więc czytajmy etykiety.

Wskazówka: podobnie uważajmy na popularne suszone ryby, szczególnie paczkowane (znakomita przekąska do piwa), które mogą pochodzić od Kitajców 🙂 (Chin). Przy okazji jeżeli jesteśmy miłośnikami krabiego mięsa, to najczęściej pochodzi ono z Kamczatki.

Czarny kawior na Ukrainie – ceny i firmy

co można przywozić z ukrainy do polski
Czarny Kawior na Ukrainie firmy Caviar Malossol. Cena za 0.5 kg to 6500 UAH (ok. 1000 PLN). fot.arbuztoday.ru

Duża część czarnego kawioru z jesiotra pochodzi z czarnego rynku. Eksport kawioru z bieługi jest w Rosji oficjalnie zabroniony. Możemy również spotkać czarny i czerwony kawior podrabiany – syntetyczny. Zanim kupimy czarny kawior na Ukrainie, dokładnie przeczytajmy jego etykietę i zapytajmy co ma do powiedzenia sprzedawca. To o tyle istotne, że nie zawsze ocenimy kawior zaglądając do jego puszki czy też prosząc o malutki kusoczok na grzance 🙂

Największy wybór czarnego kawioru na Ukrainie znajdziemy na lokalnych targach spożywczych np. Targu Besarabskim w Kijowie. Popularny czarny kawior na Ukrainie, to Caviar Malossol z jesiotra amurskiego. Mało kto jednak wie, że jest to kawior produkowanych przez Chińczyków, co nie oznacza wcale, że jest gorszy. Cena za mały słoiczek 50g to 1000 UAH (ok. 140 PLN).

Czerwony kawior na Ukrainie – ceny i firmy

kawior na ukrainie
Kawior na Ukrainie firmy Kamczadal jest jednym z najlepszych wyborów. Podobnie jak czerwony kawior od Szalanda i Superłosoś. fot.ikra-market.com.ua

Czerwony kawior na Ukrainie jest dużo tańszy, a jego oferta szersza. Większość czerwonego kawioru pochodzi z Gorbuszy lub Pstrąga (czerwony kawior z łososia nie istnieje, tylko z ryb łososiowatych). Za 50g dobrego czerwonego kawioru powinniśmy zapłacić nie mniej niż 100 UAH (ok. 15 PLN). Oczywiście, znajdziemy tańszy czerwony kawior takich firm jak Sachalinka, ASS, Klasyczny Łosoś, Perlina Alaski, Rjublowski 🙂 itd. ale lepiej dopłacić.

Dobrej jakości czerwony kawior na Ukrainie produkują Шаланда (Szalanda – Kijów), Камчадал (Kamczadal – Kijów – Kamczatka) oraz СПЕЦПОСОЛ (Specłosoś – Kijów). Im mniejsze ziarno ikry (3 mm) tym taniej, a smak bardziej ostry i wyrazisty. Im większe ziarno (7-8 mm), tym drożej, a smak bardziej łagodny i wyrafinowany.

Kawior na Ukrainie dostępny w marketach

Kawior na Ukrainie oprócz targów dostępny jest także w marketach. Jednym ze sprzedawców jest kijowski OSETR (ОСЕТР). To ukraiński kawior wysokiej jakości. Kawior tej firmy dostępny jest w sklepach Metro (Метро) oraz Silpo (Сільпо). Cena za najmniejsze pudełko czarnego kawioru (30g) to ok. 100 PLN (w Polsce za 50g zapłacimy 500 PLN). Za czerwony kawior za 170g zapłacimy ok. 60 PLN. Prawdziwy kawior na Ukrainie nie jest więc tani, ale jego cena jest nadal dużo niższa niż w Polsce.

Wskazówka: ile kawioru oraz suszonych ryb możesz przewieźć z Ukrainy do Polski dowiesz się w: Co można przywozić z Ukrainy do Polski, a czego nie można. Mapę sklepów Metro i Silpo, oferujących kawior firmy OSETR znajdziesz w tym miejscu.

Kawior na Ukrainie – dlaczego kawior jest drogi

kawior z ukrainy
Kawior na Ukrainie to drogi produkt. Puszki z ukraińskim kawiorem zabezpieczone przed kradzieżą. fot.bigsale.com.ua

Czarny kawior na Ukrainie jest drogi z kilku powodów. Po pierwsze, na jego cenę wpływają wysokie koszty związane z hodowlą ryb jesiotrowatych. Hodowla pojedynczego jesiotra wymaga minimum jednego metra sześciennego wody. Ryba osiąga swoją dojrzałość dopiero w ciągu 7-10 lat. Pozyskiwanie czarnego kawioru wymaga więc dużej przestrzeni oraz cierpliwości i czasu. Z tego powodu czerwony kawior na Ukrainie jest tańszy od czarnego.

Co więcej, wysoką cenę kawioru kształtuje światowe zapotrzebowanie. Popyt na kawior utrzymuje się na niesłabnącym i wysokim poziomie, a obecna podaż jeszcze długo nie zaspokoi światowego zapotrzebowania na ten luksusowy przysmak. W ciągu 15 lat liczba jesiotrów w Morzu Kaspijskim zmniejszyła się prawie o połowę, co zmusza akwakultury to rozbudowy swojej hodowli i rosnących kosztów. Czy to wyłącznie smak jest powodem wysokiego popytu na kawior?

Kawior z Ukrainy – pozytywne właściwości zdrowotne

Czarny kawior posiada bardzo dobre właściwości odżywcze, które są cenione szczególnie w kosmetyce. Zawiera całkowity komplet aminokwasów oraz wiele cennych witamin A, E, D i B, a przede wszystkim nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wpływa więc pozytywnie na kondycję skóry odbudowując jej strukturę i działając silnie odmładzająco. Oprócz tego kawior z Ukrainy, to łatwo przyswajalne źródło białka. Ukraiński kawior bogaty jest w minerały: żelazo, magnez, fosfor, jod i potas. Czarny kawior zawiera ponadto lizynę, serynę i leucynę.

Czerwony kawior z Ukrainy posiada mniejsze właściwości odżywcze. Zawiera kwasy Omega-3 oraz lecytynę, która pozytywnie wpływa na aktywność mózgu i wzmacnia układ odpornościowy. Spożywanie czerwonego kawioru wspomaga także krążenie krwi. Czarny i czerwony kawior to więc zdrowie zamknięte w puszce, które działa znacznie skuteczniej od najlepszego kremu czy suplementów diety.

Kawior na Ukrainie, jest więc nie tylko smaczny, ale również i zdrowy. Podróż na Ukrainę, to okazja do spróbowania tego wyjątkowego produktu. Do zobaczenia na Ukrainie!

Ciekawostka: syntetyczny kawior (podrabiany) opracowano w Rosji już w latach 70-tych XX w. Syntetyczny kawior tworzy się z żelatyny, białka jajecznego, barwników i aromatów. Uważajmy więc jaki kawior na Ukrainie kupujemy i nie kierujmy się wyłącznie ceną.

Wesprzyj mnie w prowadzeniu strony:
5 PLN , 15 PLN , 25 PLN , 50 PLN

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.