Koniak ukraiński Shabo, Żan-Żak, Tysa, Koblevo, Shustoff – ceny, zdjęcia, opisy

koniak ukraiński
Ukraiński koniak jest często zapomnianym trunkiem przez Polskich turystów. Zabieramy ze sobą w podróż powrotną głównie wódkę. Może przy następnym wyjeździe warto rozglądnąć się za dobrym koniakiem i spróbować czegoś nowego? fot.sudouest.fr

Pytacie mnie czasami ile kosztuje dobry koniak ukraiński. Podczas ostatniego pobytu na Ukrainie rzuciłem okiem na aktualne ceny koniaków i przywiozłem dla Was trochę świeżych informacji. Koniaki ukraińskie opisywałem już w artykule Koniak z Ukrainy jaki warto kupić i przywieźć? Jest tam kilka koniaków wartych uwagi na przykład gruziński Ararat lub ukraińska Stara Kakheti. W tym artykule przeczytacie i poznacie ceny kolejnych koniaków ukraińskich. W tym popularnego Shabo.

Koniak ukraiński Shabo (Шабо)

koniak ukraiński
Półka z ukraińskimi koniakami Shabo w jednym z użhorodskich sklepów. Od lewej Shabo 1788 4-gwiazdkowy, Shabo 1788 4-gwiazdkowy 250 ml, następnie Shabo V.S.O.P 5-gwiazdkowy, na końcu młodziutki Shabo Szabski w wersji Klasycznej. 50 UAH to ok. 7 zł. fot.własne.

Shabo to znana i ceniona na całej Ukrainie i świecie wytwórnia wina, brandy i koniaków. Została założona w 1822 r. przez kolonistów ze Szwajcarii na terenach obecnej wsi Szabo położonej w obwodzie odeskim. Koniaki ukraińskie Shabo są produkowane z białych winogron odmian aligoté popularnych szczególnie w Europie Wschodniej (Ukraina, Mołdawia, Rumunia) oraz rkatsiteli (popularnej na Kaukazie np. w Gruzji i Azerbejdżanie).

koniak ukraiński
Cała półka z ukraińskimi koniakami Shabo w jednym z ukraińskich sklepów. Koniaki Shabo są łatwe do kupienia w ukraińskich sklepach. 50 UAH to ok. 7 zł.  fot.własne.

Ciekawostką jest, że na produkcję każdego pół litra koniaku zużywa się aż 4,5 kg winogron.  Rocznie zakład Shabo produkuje 3 miliony litrów koniaku ukraińskiego. Zakład przeszedł w 2014 r. gruntowną modernizację. Koniak serwujemy w temperaturze od +18 do +20 stopni. Jeżeli wybieramy się do restauracji, możemy wcześniej spożyć taką lampeczkę koniaku na pobudzenie apetytu.

Rodzaje ukraińskiego koniaku Shabo

ukraiński koniak shabo
Ukraiński koniak Shabo V.S.O.P 5-gwiazdkowy. Cena za 0.5 to ok. 23 zł. fot.vineter.com

Koniak ukraiński Shabo V.S (3-gwiazdkowy) – to mieszanka alkoholi leżakujących od 3 do nawet 10 lat. Aksamitny, dojrzały smak z aromatem białych kwiatów, delikatny aromat dębowej beczki. Polecany do deserów, kawy, musów czekoladowych, kremów, lodów oraz drinków. Alkohol 40%. Pojemności 0.5, 0.375, 0.25 l.

Koniak ukraiński Shabo 1788 (4-gwiazdkowy) – to mieszanka alkoholi leżakujących od 4 do 10 lat. Smak dojrzały, delikatny, nuty lekko kwiatowe, wanilii, czekoladowy finisz. Delikatny aromat dębowej beczki. Polecany do cygar oraz ciemnej czekolady. Znakomita baza drinków. Alkohol 40%. Pojemności 0.5, 0.375, 0.25 l.

Koniak ukraiński Shabo V.S.O.P (5-gwiazdkowy) (na zdjęciu powyżej) – to mieszanka alkoholi leżakujących od 5 do 10 lat. Smak tworzą podobnie jak w poprzednich mieszankach nuty kwiatowe, ale tutaj z dodatkiem silnych nut owocowych. Oprócz tego wyczujemy wanilię oraz smak czekolady. Delikatny aromat dębowej beczki. Polecany do degustacji solo lub z dodatkiem dojrzewających serów, kawy, słodkich deserów czekoladowych i ciemnej czekolady. Alkohol 40%. Pojemności 0.5, 0.375, 0.25 l.

koniak ukraiński
Beczki w wytwórni Szabo z leżakującym koniakiem. Koniak wytwarza się z winogron. Od wina, koniak odróżnia proces produkcji.

Ukraiński koniak Shabo dostępny jest także pod linią Shabo SHABSKY. Shabsky to koniaki młode, leżakujące w dębowych beczkach znacznie krócej niż wyżej wymienione np. 1788. Zazwyczaj jest to od 6 miesięcy do 2 lat. Dzięki temu smak Shabskiego jest nieco ostrzejszy, ale równie znakomity. Dominują nuty kwiatowe, wanilii, dębowej beczki. Dostępne rodzaje to Klasyczny (leżakowanie 6-9 miesięcy), L.U.X.E. (leżakowanie 6-12 miesięcy) oraz 1822 (leżakowanie do 24 miesięcy). Polecane są do deserów, czekolady, dojrzewających serów. 1822 także do owoców morza.

logo shabo
Logo wytwórni Shabo obecne na butelkach koniaku, brendy oraz szerokiej gamie win, które także warto spróbować.

Po więcej informacji na temat Shabo zajrzyjcie na stronę producenta shabo.ua (dostępna w j. angielskim)

Koniak ukraiński Żan-Żak (Жан-Жак)

ukraiński koniak
Ukraińskie koniaki Żan-Żak prezentują się równie okazale co koniaki starszych marek. Od lewej (z pominięciem Shabo Szabskiego) 3-gwiazdkowy Żan-Żak Klasik, następnie 4-gwiazdkowe Żan-Żak Frans 0.5 i 0.25 oraz ostatni na półce 5-gwiazdkowy Żan-Żak Rezerw. 50 UAH to ok. 7 zł. fot.własne

Zakład produkcyjny tego koniaku został założony w 1962 r. w miejscowości Barehowo na wschodnim Krymie. Już w 1970 r. powstały pierwsze cenione mieszanki tego koniaku. Marka Żan-Żak powstała oficjalnie w 1999 r. Koniak ukraiński Żan-Żak produkowany współcześnie jest stosunkowo młodym wyrobem. Nie należy go jednak skreślać z tego powodu.

W zaledwie kilka lat zdobył uznanie koneserów oraz zasłużone miejsce na półkach sklepowych tuż obok koniaku Szabo. W 2012 r. Żan-Żak zebrał pierwszy plon winogron, który stał się podstawą współczesnych mieszanek ukraińskich koniaków. Koniaki leżakują w dębowych stu letnich beczkach, dzięki którym zyskują aksamitny smak z tonami czekolady, wanilii oraz nutami brzoskwiniowymi.

Rodzaje ukraińskiego koniaku Żan-Żak

koniak ukraiński
Koniak ukraiński Żan-Żak posiada dwie główne linie. Koniaki krócej (z białą etykietą) oraz dłużej leżakujące. Podobnie jak wcześniej opisywany Shabo. fot.alefclub.com.ua

Koniak ukraiński Żan-Żak Klasik (3-gwiazdkowy) – to mieszanka alkoholi leżakujących 3 lata. Złoto-miodowy kolor. Gładki smak, bukiet winogron, gruszek, wanilii oraz dębu. Alkohol 40%. Pojemności 0.5, 0.25 l.

Koniak ukraiński Żan-Żak Frans (4-gwiazdkowy) – to mieszanka alkoholi leżakujących 4 lata. Złoty kolor. Aksamitny, bogaty bukiet smaków kawy, cynamonu oraz dębu. Długi słodkawy posmak. Alkohol 40%. Pojemności 0.5, 0.25 l.

Koniak ukraiński Żan-Żak Rezerw (5-gwiazdkowy) – to mieszanka alkoholi leżakujących 5 lata. Bursztynowa, złota barwa. Gładki smak, wyraźny bukiet czekolady oraz brzoskwiń. Alkohol 40%. Pojemności 0.5, 0.25 l.

Koniaki Żan-Żak dłużej leżakujące (odpowiednik Shabo V.S, V.S.O.P, 1788)

koniak z ukrainy
Żan-Żak V.S.O.P 5-gwiazdkowy. Ukraiński koniak Жан-Жак Żan-Żak to bardzo dobry wybór zarówno solo jak i w formie dodatku do deserów, kawy, a nawet owoców morza. fot.fozzyshop.com.ua

Koniak ukraiński Żan-Żak Gold V.S – miedziany kolor. Bogaty i harmonijny bukiet ziołowy, waniliowy. Nuty miodowo-pikantne, orzechowe i drzewne. Aksamitny smak z posmakiem tytoniu i tropikalnych owoców. Leżakowanie 3 lata.

Koniak ukraiński Żan-Żak Gold V.O – złoty miodowy kolor. Bukiet migdałów, imbiru i szafranu połączone z soczystą brzoskwinią i gruszką. Ciepły długi posmak. Leżakowanie 4 lata.

Koniak ukraiński Żan-Żak Gold V.S.O.P – mahoniowy kolor. Jego bukiet to sekwencja kremu ​​i czekolady, suszonych śliwek i gruszek, a także orzechów i drewna dębowego. Ma delikatny aksamitny smak i długi posmak z odrobiną kawy i cygar. Leżakowanie 5 lat.

Po więcej informacji na temat Żan-Żak zajrzyjcie na stronę producenta jean-jack.com.ua

Koniak ukraiński z Zakarpacia Tysa (ТИСА)

koniak ukraiński
Koniak ukraiński Tysa w jednym z ukraińskich sklepów. Od lewej Koniak Tysa Zakarpacki 4-gwiazdkowy,  Koniak Tysa 3-gwiazdkowy, Koniak Tysa Beskidy 3-gwiazdkowy, Koniak Tysa Zakarpacki w pojemności 0.5, Koniak Tysa Newycki Zamek 5-gwiazdkowy oraz klasyczne Koniaki Tysy 5-gwiazdkowe. 50 UAH to ok. 7 zł. fot.własne.

Prawie wszystkie ukraińskie koniaki wytwarzane są w rejonach obwodu odeskiego lub na Krymie. Prawie, ponieważ jeden z najlepszych ukraińskich koniaków jest produkowany na Zakarpaciu w mieście Użhorod. Produkcja koniaku na Zakarpaciu rozpoczęła się już w 1959 r. a po trzech latach wyprodukowano pierwszy trzy gwiazdkowy zakarpacki koniak.

ukraiński koniak
Leżakownie należące do zakładu produkującego koniak ukraiński Tysa. Jest to jedyny koniak produkowany na Zakarpaciu, a także na całej Zachodniej Ukrainie. fot.tysa.ua

Zakład zyskał swoją sławę nie tylko znakomitymi wyrobami, ale także legendą, która głosi, że produkcja od momentu jej rozpoczęcia nie zatrzymała się nawet na minutę i trwa nieustannie przez kilkadziesiąt lat. Obecnie napoje są butelkowane w bardziej nowoczesnym kształcie i wysokiej jakości szklanych butelkach. Zaprojektowano też nową etykietę przedstawiającą obraz dawnego zamku Newyckiego w Kamjanycii (wieś 12 km od Użhorodu), przypominając o wielowiekowej tradycji tego regionu. W 2009 r. zakład gruntownie zmodernizowano i poszerzono produkcję o nowe linie. Zakład produkuje też znakomite brandy.

Rodzaje ukraińskiego koniaku Tysa

koniak ukraiński
Na zdjęciu trzy rodzaje koniaku ukraińskiego Tysa (3-gwiazdkowy, Zakarpacki, 5-gwiazdkowy)oraz butelka 8-letniej brandy Karpaty. Dostępne jest także 12-letnie brandy oraz 6-letnie. brandy. fot.vineshop.io.ua

Koniak ukraiński Tysa (3-gwiazdkowy) – koniak leżakujący 3 lata z nutami waniliowymi. Pierwszy zakarpacki koniak Tysa produkowany od 1962 r. Przygotowany z mieszanek ukraińskich oraz zagranicznych. Alkohol 40%.

Koniak ukraiński Tysa (5-gwiazdkowy) – koniak leżakujący 5 lat z nutami waniliowymi. Ma gęstszą konsystencję od 3-gwiazdkowego. Pierwszy zakarpacki koniak Tysa 5-gwiazdkowy produkowany od 1964 r. Przygotowany z mieszanek ukraińskich oraz zagranicznych. Alkohol 40%.

Koniak ukraiński Tysa Zakarpacki (4-gwiazdkowy) – koniak leżakujący 4 lata z nutami kwiatowymi. Miękki lekki smak. Produkowany od 1998 r. Przygotowany z mieszanek ukraińskich oraz zagranicznych. Alkohol 40%.

Koniak ukraiński Tysa Beskidy (3-gwiazdkowy) – koniak leżakujący 3 lata z nutami kwiatowymi. Przygotowany z mieszanek ukraińskich oraz zagranicznych. Alkohol 40%.

Koniak ukraiński Tysa Newycki Zamek (5-gwiazdkowy) – koniak leżakujący 5 lat z nutami waniliowymi. Przygotowany z mieszanek ukraińskich oraz zagranicznych. Alkohol 41%. Trzy złote medale w 2010 r. w Moskwie, Soczi i Sankt-Petersburgu.

koniak ukraisnki tysa
Linia produkcyjna koniaku ukraińskiego z Zakarpacia Tysa. fot.tysa.ua

Po więcej informacji na temat Zakarpackiej Tysy zajrzyjcie na stronę producenta tysa.ua

Koniak ukraiński – zakończenie

jaki koniak z ukrainy
Ukraiński koniak Koblevo jest produkowany w regionie odeskim. Koblevo znane jest przede wszystkim z produkcji znakomitego wina. Oprócz Koblevo wartym polecenia koniakiem jest Shustoff. fot.koblevo.ua

Każdy z wyżej wymienionych to znakomity koniak warty spróbowania. Który wybierzecie, zależy od waszych preferencji. Z koniakiem jest jak z winem. Trzeba go trochę wypić, żeby wiedzieć, który najbardziej nam odpowiada. Na rynku oprócz wymienionych wyżej ukraińskich koniaków oraz wymienionych w poprzednim artykule istnieje jeszcze kilka innych.

Na przykład Koblevo lub mający rosyjskie korzenie, ale produkowany w Odessie Shustoff. O nich będzie jednak w kolejnej części artykułu. Na zdrowie i pamiętajcie o picu z umiarem!

Ile można przywieźć alkoholu z Ukrainy do Polski? – aktualne limity

Rozkład jazdy na Ukrainie – gdzie znaleźć połączenia na marszrutki i pociągi?

Dziewczyny z Ukrainy – co sądzą na temat polskich mężczyzn?

Ukraińskie papierosy dla twardzieli – marki i ceny papierosów na Ukrainie

Papierosy z Ukrainy – dlaczego warto kupić i przywieźć Sobranie? [+18]

Pamiątki ze Lwowa – gdzie kupimy tanie i ciekawe pamiątki we Lwowie?

Tryzub – obalanie mitów i prawdziwa historia herbu Ukrainy

Flaga Ukrainy – czy wiesz skąd pochodzą barwy Ukrainy?

Ukraińska wódka – najlepsza wódka do kupienia na Ukrainie [+18]

Booking.com
Koniak ukraiński Shabo, Żan-Żak, Tysa, Koblevo, Shustoff – ceny, zdjęcia, opisy
5 (100%) 2 votes