Kuchnia ukraińska – jakich specjałów warto spróbować na Ukrainie?

Na Ukrainie nie obowiązuje Europejska Karta Ubezpieczenia Zdrowotnego (EKUZ), warto więc wykupić ubezpieczenie turystyczne. Dla czytelników ukrainamarcina.pl zniżka 30% (kliknij). Udanej podróży na Ukrainę!

Kuchnia ukraińska i Ukraina to raj dla głodnych i spragnionych

Ukraińska kuchnia
Żeberka w restauracji Sieło niedaleko Ławry Peczerskiej w Kijowie. Na drodze do pomnika Rodina Mat i Muzeum Wielkiej Wojny. Na uwagę zasługuje klasyczna ręcznie wykonana i szkliwiona ukraińska zastawa stołowa. fot.własne.

Kto napodróżował się w swoim życiu, to być może przyzna mi rację, że im dalej na Wschód tym porządniej zjemy. Kuchnia ukraińska jest tego znakomitym przykładem. Czy to nasze polskie żołądki reagują z apetytem na wschodnie potrawy czy rzeczywiście są one smaczne dla wszystkich bez wyjątku, tego nigdy nie ustalimy. Jedno jest natomiast pewne, że na Ukrainie porządnie zjesz i wypijesz, a to wszystko w towarzystwie dobrej atmosfery i fantastycznych ludzi.

W dużych ukraińskich miastach odnajdziesz kuchnie z całego świata, a w małych ukraińskich wioskach zapomniany smak tradycji. Kuchnia ukraińska jest wielobarwna i wielonarodowa. Przymiotnik ukraińska jest tutaj wyłącznie określeniem umownym. Kuchnia ukraińska podobnie jak każdy inna kuchnia na świecie, to tradycja setek lat i wpływów różnych, czasami bardzo odległych od siebie narodów, kultur oraz grup etnicznych. Niezależnie od tego czego chciałbyś skosztować będąc na Ukrainie, zachęcam Cię do spróbowania poniższych dań i napojów. Są one emblematyczne dla Ukrainy, a sama Ukraina i kuchnia ukraińska nie mogą bez nich po prostu istnieć.

Książka o kuchni ukraińskiej, którą warto mieć

kuchnia ukraińska książka
Biały kruk ukraińskich książek kulinarnych, którego bez wątpienia warto upolować. fot.images.ua.prom.st

Jeżeli szukacie autentycznej książki o kuchni ukraińskiej to polecam Strawy i napitki Ukrainy autorstwa Klinoweckiej z 1913 r. (Клиновецька З. Страви й напитки на Україні) Ta książka dostępna jest w tym momencie wyłącznie na Ukrainie w antykwariatach, jako reedycja z 1991 r. To 210 stron najważniejszych emblematycznych przepisów ukraińskiej kuchni. Jeden z egzemplarzy tej książki będzie wkrótce do wygrania na mojej stronie. Kompot z suszonych owoców przygotowany z tej książki, to po prostu kosmos. Szczęśliwy ten kto będzie miał okazję tego spróbować.

Kwas chlebowy – w kuchni ukraińskiej napój numer jeden

coprzywiezczukrainy
Kwas beczkowy Rosinka. Popularny na kijowskich ulicach do kupienia również w sklepach. Bardziej słodki niż wytrawny typ kwasu. Beczka utrzymuje niską temperaturę kwasu, nawet w upalne dni. Kubeczek kosztuje kilkanaście hrywien. fot.własne.

Dzieci na Ukrainie mówią do swojej mamy „ja chcę kwasu, kwasu, kwasu”, a nasze polskie dzieci „kup mi soczek albo colę”. To zabawne porównanie pokazuje jak kwas chlebowy jest popularnym i smacznym napojem na Ukrainie. Jeżeli nie wybrzydzają nawet dzieci, to najlepszy dowód na to, że kwas chlebowy musi być po prostu niesamowicie dobry! To podstawowy napój kuchni ukraińskiej.

Chociaż nazwa niektórych potrafi zniechęcić, to smak dla wielu jest miłym zaskoczeniem i w krótkiej chwili zmieniają zdanie. Smak kwasu chlebowego przypomina zmieszane piwo z colą. Kwas uzyskuje się dzięki fermentacji chleba żytniego i razowego. Fermentację przeprowadza się z użyciem wody, cukru i drożdży. Kwas chlebowy zawiera do 2% alkoholu i jest delikatnie nasycony. Ma słodkawy smak oraz delikatną nutę goryczy i kwasowości. Kwas pije się wyłącznie schłodzony. Dzięki temu bardzo dobrze gasi pragnienie. Jest przy tym bardzo zdrowy i nienaładowany cukrem ani chemią. Ma też swój unikatowy zapach.

Pijcie świeży kwas, nie kupujcie sprzedawanych czasem w sklepach koncentratów. Ukraiński kwas chlebowy najlepiej smakuje pity na ulicy. Może to być Arseniwski, Taras czy polecana przeze mnie Rosinka. Kubeczek dostaniemy już za kilkanaście hrywien. Czasami zostaniemy poczęstowani domowym kwasem chlebowym. Ten również jest warty skosztowania. Kwas chlebowy to znakomity wybór do wszelkich potraw kuchni ukraińskiej.

Chleb potrzebny do sporządzenia kwasu chlebowego musi być koniecznie na zakwasie. Czerstwy chleb zalewa się wodą i dodaje odrobinę skórki z cytryny. Po kilku dłuższych godzinach dodajemy cukru oraz drożdży, mieszamy i zamykamy. Proces fermentacji zazwyczaj trwa kilka dni. Po procesie filtrujemy kwas, przelewamy do nowego naczynia i wkładamy do lodówki. Po schłodzeniu można pić. Rodzajów ukraińskiego kwasu chlebowego jest wiele. Spróbujcie i wybierzcie swój ulubiony, a na pewno nie pożałujecie. To na Ukrainie napój numer jeden. Numer dwa to uzwar, czyli kompot z suszonych owoców. Numer trzy to oczywiście ukraińska wódka.

Sało – herb i godło kuchni ukraińskiej

ukraińska kuchnia
Sało jest doskonałą zakąską do mocnych alkoholi. To także znakomita przystawka. W kwestii sała wiele zależy od sposobu podania oraz dodatków. Niektórzy preferują grubsze plastry inni cieńsze z dodatkami np. marynowanych ogórków. fot.бюргер.рф

Sało to kawałek solonej słoniny (tłuszczu wieprzowego) przyprawiony często czosnkiem, pieprzem, czasami papryką i podawany z marynowanym ogórkiem oraz ciemnym pieczywem. Sało może być podawane w formie grubszych kawałków lub cienkich plasterków. Jest w konsystencji miękkie i nie muszę dodawać, że smakuje wyśmienicie. To sztandarowa ukraińska przekąska, z którą zetknąć się można w Rosji, Białorusi, a także kilku innych krajach na Wschodzie. Kuchnia ukraińska jest bez sała po prostu niekompletna. Dzięki wysokiej zawartości tłuszczu ukraińskie sało solidnie nasyca i znakomicie nadaje się jako zagryzka do mocnych alkoholi. Szczególnie dobrze smakuje z zimnym kieliszkiem wódki lub marynowanymi warzywami.

Z jednej strony sało to nic innego jak odpowiednio przyprawiony i przygotowany kawałek wieprzowego tłuszczu. Gdyby kuchnia ukraińska zmuszona była wybrać swój symbol, to zostałoby nim na pewno sało. Sało w ukraińskich restauracjach gości w karcie dań często. Sało pozyskuje się ze świni czyli z tłuszczu wieprzowego. Najczęściej występuje sało solone, ale może być również wędzone, gotowane albo z dodatkami. Zazwyczaj ukraińskie sało utożsamiamy z naszym polskim smalcem. Ukraińskie sało i polski smalec różnią się od siebie nieco smakiem, a przede wszystkim sposobem przygotowania.

Podstawowa różnica między polskim smalcem a ukraińskim sałem polega na obróbce kawałka tłuszczu. Smalec się wytapia, natomiast sało najczęściej maceruje w soli trzymając je w naczyniu. Czynność tę się powtarza, aż do całkowitego wyciągnięcia wody ze słoniny. Proces trwa zazwyczaj kilka dni. Na końcu takie gotowe do spożycia sało się przyprawia i odstawia ponownie do lodówki. Kawałek tłuszczu na ukraińskie sało powinien posiadać skórkę i być grubości co najmniej trzech palców. Nasza polska słonina nie nadaje się do wyrobienia sała, ponieważ w Polsce świnie karmi się zmodyfikowaną genetycznie paszą. U nas nawet świnie są już fit i nawet sała się z nich nie wyrobi. Zapraszam na Ukrainę i do odkrywania tego co skrywa kuchnia ukraińska, tam wszystko smakuje inaczej nie bez powodu (jeszcze).

Solianka – kuchnia ukraińska dla strapionych

kuchnia ukraińska
Ukraińska zupa solianka to mięsna zupa z dodatkiem przecieru pomidorowego oraz warzyw. Podawana jest z cytryną i solidną porcją gęstej śmietany. W środku znajdziemy także oliwki. Co robią oliwki w ukraińskiej zupie? Przeczytaj poniżej. fot.własne.

Dla wielu kuchnia ukraińska to w pierwszej kolejności borszcz. Chciałbym Wam polecić coś innego, ale równie smacznego i charakterystycznego dla kuchni ukraińskiej. Solianka to tradycyjna zupa ukraińska przygotowywana na bazie wywaru mięsnego z kawałkami mięsa oraz warzyw i dodatkiem przecieru pomidorowego. W skład solianki zazwyczaj wchodzą różne kawałki mięsa wieprzowego, wołowego, kiełbasy, szynki, czasem też podroby w postaci wątróbki lub serc.

Obowiązkowym elementem ukraińskiej solianki są warzywa. W zupie powinna znajdować się cebula, słone ogórki, kapary oraz oliwki. Te ostatnie znalazły się w tej ukraińskiej zupie zapewne za sprawą Imperium Osmańskiego. Smak solianki podkreśla się często kawałeczkiem masła. Najbardziej emblematyczny dla tej potrawy jest oczywiście jej smak oraz finisz. Soliankę serwuje się obowiązkowo z wielkim plastrem cytryny oraz łyżką gęstej śmietany. Na końcu posypuje pietruszką. Kuchnia ukraińska w całej swej okazałości.

Nie ma lepszej zupy po całej podróży lub intensywnym wieczorze jak ukraińska solianka. Momentalnie stawia na nogi przywracając siły. Rozgrzewa i sprawia, że oznaki kaca i zmęczenia znacznie się zmniejszają. Ukraińską soliankę podobnie jak ukraińskie sało na pewno spotkacie w nie jednym miejscu na Ukrainie, specjalizującym się w kuchni ukraińskiej. Gdy nie wiecie co zamówić do jedzenia, lub macie wątpliwości co do restauracji do której trafiliście, wybierzcie ukraińską soliankę. Ta zupa nigdy nie zawiedzie. Możecie też spotkać wersję rybną, przygotowaną na wywarze rybnym z kawałkami ryby. Przeważnie do rybnej solianki używa się sandacza. Taka zupa może się też nazywać po prostu rybną juszką (юшка).

Banosz – zakarpacka duma kuchni ukraińskiej

kuchnia ukraińska
Banosz to tradycyjna zakarpacka potrawa kuchni ukraińskiej. Zwróćcie uwagę na ilość wytopionego tłuszczu ze śmietany. To znak, że banosz jest gotowy. Nad miską z banoszem szklanka z napojem zwanym uzwarem. Uzwar to tradycyjny ukraiński kompot z suszonych owoców. Zdjęcie z jednej z restauracji w Użhorodzie. fot.własne

Banosz to potrawa reprezentująca przepiękną część Ukrainy zwaną Zakarpaciem. Jest to jedna z moich ulubionych ukraińskich potraw, ze względu na smak oraz prostą autentyczną formę. Banosz to także kuchnia ukraińska, ale przede wszystkim jeden z kulinarnych symboli karpackiego regionu Ukrainy. Pierwotnie był serwowany jako potrawa świąteczna. Najłatwiej spotkacie banosza na południowo-zachodniej Ukrainie. Czyli na Zakarpaciu, Bukowinie oraz także na Podolu. Tamtejsza kuchnia ukraińska nie może się obyć bez śmietany i mąki kukurydzanej. Jeżeli dobrze poszukacie, to powinniście go także znaleźć we Lwowie i Kijowie w restauracjach z ukraińską kuchnią. Być może będzie równie dobry co zakarpacki.

Banosz przygotowuje się z mąki kukurydzanej oraz bardzo dobrej jakości śmietany. Tradycyjny huculski banosz jest przygotowywany nad naturalnym ogniem. Śmietanę (czasami z dodatkiem wody, ale tradycyjny robi się bez wody) doprowadza się do zagotowania, a następnie dodaje się do niej kilka łyżek mąki kukurydzianej i miesza. Czasami dodaje się trochę cukru, soli oraz żółtko.

Banosz jest gotowy jeżeli zacznie puszczać na powierzchnię tłuszcz. Całość przekłada się wtedy do miski. Dobrze przygotowany banosz powinien mieć luźną, ale zwartą konsystencję. Na samym końcu dodaje się na wierzch banosza duże ilości pokruszonej bryndzy oraz przyrumienioną słoninę czyli skwarki. Całość zjada się nie mieszając. Możecie sobie wyobrazić jak banosz smakuje. Dla mnie kuchnia ukraińska bez banosza nie istnieje. Przyjedzcie na Zakarpacie. Zamiast jechać na wprost do Lwowa, skręćcie w prawo na Sambor, potem na Stary Sambor, a dalej już sobie poradzicie. Tamtejsza kuchnia ukraińska jest pełna pyszności.

Czeburiek – kuchnia ukraińska ze Środkowego Wschodu

ukraińska kuchnia
Czeburieki, czebureki, czeburieczki są najbardziej obecne w Środkowej Ukrainie. Znajdziemy je jednak na całej Ukrainie. Na uwagę zasługują szczególnie wersje pikantne. Na zdjęciu podane ze sztućcami. Nie używa się ich jednak przy jedzeniu czeburieka. fot.afisha.uz

Czuburiek, zwany przez ukraińskie babuszki pieszczotliwie czeburieczkiem, to wielki nadziewany pieróg, którego kuchnia ukraińska przejęła za sprawą krymskich Tatarów. Czeburiek więc przywędrował na Ukrainę z okolic Mongolii, dlatego jego naturalne nadzienie stanowi mięso baranie (najlepiej siekane, a nie mielone), a nie wieprzowe. Współcześnie czeburieka zjemy już nie tylko z mięsem baranim, ale także wołowym oraz w wariantach wegetariańskich i pikantnych. Z serem, grzybami, pomidorami, jajkiem, a nawet podobnie jak banosza z bryndzą. Wszystkie wariacje czeburieka trudno policzyć.

Czeburiek jest najpopularniejszy na Ukrainie Środkowej. Pamiętają go zapewne Polscy turyści podróżujący kiedyś na Krym. Z łatwością zjemy go także na Ukrainie Wschodniej. W Kijowie łatwiej go znajdziemy niż we Lwowie. We Lwowie kuchnia ukraińska została wyparta przez zachodnioeuropejską gastronomię. Oprócz tego czeburieki są popularne w Rosji, Gruzji, Kazachstanie, oraz wśród polskich Tatarów. Przypadły do gustu nawet Robertowi Makłowiczowi, kiedy bawił w Kijowie. Zresztą nie tylko czeburieki, ale cała kuchnia ukraińska.

Czeburiek wyrabiany jest z ciasta z mąki pszennej. Surowy farszem mięsnym nadziewa się delikatnie czeburieczka, zamyka całość w pierogu, a następnie smaży w głębokim oleju po obu stronach jak pączka czy faworka. Czeburiek to jedna z ciekawszych przekąsek w kuchni ukraińskiej. Czasami podróżując ukraińskimi elektryczkami możemy takiego czeburieczka kupić od ukraińskiej babci za 15 UAH. Polecam, są bardzo dobre i można im zaufać. Kuchnia ukraińska z silnymi wpływami Środkowego Wschodu.

Kuchnia ukraińska – czy to już wszystko?

Oczywiście, że nie! To rzecz jasna tylko niektóre z ważnych potraw kuchni ukraińskiej. Jest wiele smacznych i fantastycznych rzeczy do spróbowania. Każdy znajdzie na Ukrainie coś dla siebie. Kuchnia ukraińska to także naleśniki z serem i grzybami, legendarne pielmieni z baranim farszem i śmietaną z cebulką, pierogi zwane na Ukrainie warenikami, szaszłyki, gruzińskie chinkali, uzbeckie manty, pochodząca z Rosji okroszka oraz wiele więcej. Z Ukrainy nie wyjedziecie głodni.

Koniak ukraiński Shabo, Żan-Żak, Tysa, Koblevo, Shustoff – ceny, zdjęcia, opisy

Wódka z Ukrainy jaka warto kupić i przywieźć? Trzy propozycje [+18]

Ukraińskie słodycze – jakie słodycze przywieźć z Ukrainy?

Pijana Wiśnia – najlepsza nalewka we Lwowie – spróbujesz?

Ukraiński kwas chlebowy – który warto kupić i spróbować?

Ceny na Ukrainie na przykładzie Kijowa – zdjęcia rachunków z restauracji

Taksówki na Ukrainie – ceny przejazdu oraz praktyczne porady

Rozkład jazdy na Ukrainie – gdzie znaleźć połączenia na marszrutki i pociągi?

Na Ukrainie nie obowiązuje Europejska Karta Ubezpieczenia Zdrowotnego (EKUZ), warto więc wykupić ubezpieczenie turystyczne. Dla czytelników ukrainamarcina.pl zniżka 30% (kliknij)

Ubezpieczenie turystyczne Axa Assistance
Kuchnia ukraińska – jakich specjałów warto spróbować na Ukrainie?
5 (100%) 2 votes