Najdroższe restauracje we Lwowie – tutaj zjesz najlepiej w mieście

Restauracje we Lwowie cieszą się od lat niesłabnącym zainteresowaniem turystów z Polski. Powszechna opinia o tanim Lwowie, zachęca nas do odkrywania lwowskich restauracji i knajp, w których hojną ręką zostawiamy grube pliki kolorowych hrywien. W ciągu ostatnich killku lat restauracyjny krajobraz Lwowa zmienił się nie do poznania. Przybywa nowych restauracji, ale nie wszystkie są warte wydanych pieniędzy.

Czasy w których wchodziło się do dowolnej knajpy we Lwowie i otrzymywało porządne jedzenie w dobrej cenie już bezpowrotnie minęły. Chciałbym się czasami cofnąć do Lwowa sprzed kilkunastu lat. Do czasów, w których Pan Makłowicz gotował przed Operą we Lwowie, na hrywny mówił grzywnie, na sało szponder, a na Halickim Rynku pokazywał olej słonecznikowy w plastikowej butelce po oranżadzie Żywczyk 🙂

Zjawisko totalnej komercjalizacji Lwowa, określane zgrabnym pojęciem disneylandyzacji, niebezpiecznie zapowiada sytuację z jaką mamy już do czynienia w turystycznych miastach na zachodzie Europy. Spróbujmy jednak na moment uwolnić się od najpopularniejszych restauracji i zajrzyjmy do najdroższych restauracji we Lwowie. Poniższe rekomendacje nie powinny Was rozczarować. Przekonajmy się również czy wszystkie miejsca we Lwowie są rzeczywiście na każdą polską kieszeń 🙂

Restauracja Szkocka

Wnętrze restauracji Szkocka w secesyjnym stylu przenosi nas w czasy przedwojennego Lwowa.

Restauracja Szkocka we Lwowie to doskonały przykład udanego połączenia historii i wyśmienitej kuchni. Działająca w Hotelu Atlas Deluxe, stanowiła przed wojną miejsce spotkań polskiej szkoły matematycznej. W tym miejscu legendarny polski matematyk Stefan Banach wraz przyjaciółmi rozwiązywał trudne łamigłówki matematyczne. Pozostałością po ich spotkaniach jest tzw. Księga Banacha, której wierną kopię możemy zobaczyć w tej lwowskiej restauracji. Nazwa Szkocka zachowana do dziś, pochodzi od pierwotnego wystroju Kawiarni Szkockiej. Jej ściany ozdobione były herbami szkockich rodzin szlacheckich, a pomysł zaczerpnięto z powieści szkockiego pisarza Waltera Scotta.

Kuchnia: europejska (dominacja francuskiej) – specjalność owoce morza i steki
Średnia cena na osobę: ok. 1000 UAH

Tatar z łososia z czarnym sezamem i imbirem – 195 UAH
Ślimaki z zestawem sosów – 190 UAH
Bouillabaisse (zupa na owocach morza) – 295 UAH
Kaczka z żurawinowym sosem i duxelles (mieszanka grzybów, szalotki i ziół) – 399 UAH
Surf n Turf w postaci grillowanej jagnięciny i krewetek – 495 UAH
Filet z łososia podawany z kartofelkami w miodowej glazurze i pieprzem chili – 289 UAH

Karta dań online: TAK
Adres: Prospekt Szewczenka 27

Restauracja 36 Po

Ostatnie piętro restauracji 36 Po z widokiem na Ratusz i wieżę Kościoła Rzymskokatolickiego we Lwowie.

Restauracja 36 Po we Lwowie udowadnia, że nowoczesna ukraińska kuchnia może konkurować z najlepszą kuchnią francuską czy włoską. Lwowska restauracja otwarta w 2018 r. położona jest w kamienicy nr 36 przy lwowskim rynku. W budynku tym przez pewien czas zamieszkiwał książę Józef Poniatowski, co zainspirowało do stworzenia nowoczesnej nazwy 36 Po. Restauracja zaskakuje nie tylko kartą dań, ale oryginalnym i doskonale zaprojektowanym wnętrzem, których szczegółów nie będę zdradzał. Restauracja składa się z pięciu pięter, a każde z nich ma inny wystrój. Dwa pierwsze piętra to restauracja piwna, serwująca dania i przekąski piwne, a także piwo własnego browaru. Kolejne piętra wraz z pięknym tarasem to już kuchnia ukraińska.

Kuchnia: ukraińska (w nowoczesnym wydaniu) oraz steki i piwo z browaru restauracyjnego
Średnia cena za osobę: od 500 UAH

Borszcz na bulionie z dzikiej róży i cielęciny – 150 UAH
Hołubce (gołąbki) w sosie pieprzowym – 140 UAH
Banosz z bryndzą (tradycyjne danie kuchni zakarpackiej) – 184 UAH
Warenyky (pierogi) z mięsem króliczym – 175 UAH
Pstrąg zakarpacki z grilla 140 UAH za 100g
Kotlet po kijowsku wypełniony masłem – 145 UAH
Żeberka z gotowaną kapustą – 294 UAH

Karta dań online: TAK
Adres: Rynek 36

Restauracja Nad Cukiernią

Restauracja Nad Cukiernią to doskonałe miejsce żeby spotkać się z bliską osobą przy dobrej kuchni.

Restauracja Nad Cukiernią znajduje się na pierwszym piętrze, otwartej w 2000 r. legendarnej lwowskiej kawiarni Cukiernia. W miejscu, w którym znajduje się kamienica, dawniej zaczynała się dzielnica żydowska. W części kawiarnianej na parterze serwują najlepszy jabłkowy strudel we Lwowie, a w części restauracyjnej dosłownie Nad Cukiernią najlepsze austriackie sznycle. To nieduża restauracja, ale dzięki temu przywiązuje się tutaj szczególną uwagę do każdego dania i każdego gościa. Karta dań jest przemyślana i czerpie pełnymi garściami z wielokulturowego dziedzictwa Lwowa. Doskonale urządzona przestrzeń restauracji pozwala odetchnąć przy rozmowie z bliską osobą, poczuć się komfortowo i odpocząć od zgiełku miasta.

Kuchnia: austriacko-węgierska, ukraińska, włoska
Średnia cena za osobę: od 500 UAH

Sznycel galicyjski z cielęciny i białymi zakarpackimi grzybami – 230 UAH
Tradycyjna austriacka sałatka z kartofli – 40 UAH
Tatar z marynowanej cielęciny z korniszonem, szalotką, jajkiem i pikantnym sosem – 154 UAH
Risotto z białymi grzybami – 145 UAH
Borszcz galicyjski na bulionie z dodatkiem śmietany – 65 UAH
Wiedeński gulasz jagnięcy w sosie paprykowym z knedlami – 135 UAH
Jesiotr pieczony z pure z selera i z sosem szpinakowym – 288 UAH

Karta dań online: TAK
Adres: Starożydowska 3

Restauracja Atelier 19

Atelier 19 posiada industrialny i niezobowiązujący wystrój, na który nikt z naszych znajomych nie powinien grymasić.

Restauracja Atelier 19. Pizza & lovely food to młoda restauracja we Lwowie wyróżniająca się doskonałą włoską kuchnią. Według wielu mieszkańców Lwowa, to właśnie tutaj zjemy między innymi najlepszą pizzę i włoskie makarony. Dania przygotowywane są z najwyższej jakości składników, a kompozycje potrafią pozytywnie zaskoczyć niejednego konesera. Pizza jest wypiekana na tradycyjnym cieście na zakwasie, które przed trafieniem do pieca odpoczywa nabierając smaku przez dwa dni. Restauracja jest utrzymana w prostym, nowoczesnym i niezobowiązującym stylu. To idealne miejsce dla spotkań w większym gronie znajomych, szczególnie, że w karcie znajdują się znakomite drinki. Zobaczymy czy wysoki poziom stanie się już stałą wizytówką tej restauracji.

Kuchnia: włoska, śródziemnomorska
Średnia cena za osobę: od 300 UAH

Quattro formaggi na sosie parmezanowym z mozzarelą, gorgonzolą, serem camembert i dżemem cebulowym – 175 UAH
Pollo Verde na sosie szpinakowym z filetem z kurczaka, pieczarkami, pomidorkami cherry i oliwkami – 169 UAH
Makaron carbonara – 129 UAH
Czarny makaron z tuńczykiem – 139 UAH
Ravioli ze szpinakiem i ricottą w sosie truflowym – 129 UAH
Zupa rybna z owocami morza – 139 UAH
Ossobuco czyli duszona gicz cielęca w sosie z warzywami – 175 UAH
Leszcz morski z warzywami – 175 UAH

Karta dań online: TAK
Adres: Starożydowska 19

Postaw mi kieliszek wódki lub michę pierogów (dotpay):
5 PLN , 15 PLN , 25 PLN , 50 PLN

Wszystkie treści oraz materiały graficzne z podpisem fot.własna umieszczone w tym serwisie są własnością ukrainamarcina.pl Zawartość strony jest chroniona prawem autorskim, które przysługuje Marcinowi. Całość prezentowanej strony internetowej stanowi własność ukrainamarcina.pl i jest utworem w rozumieniu ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. Nr 90, poz. 631). Żadna jej część nie może być rozpowszechniana ani kopiowana w jakikolwiek sposób (elektroniczny, mechaniczny lub inny) bez pisemnej zgodny autora.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.