kuchnia tatarska kijów

Tatarskie i gruzińskie restauracje w Kijowie. Tutaj zjesz najlepiej w Kijowie.

tamga tatarska
Złota Tamga (Тамга) na narodowej fladze Tatarów Krymskich. Jest ich symbolem od czasów pierwszego chana krymskiego Hadżi Gireja z dynastii Girejów. W średniowieczu słowo tamga oznaczało opłatę celną. Stąd w języku rosyjskim słowo tamożnik oznacza celnika, a tamożnja (таможня) cło. Takich życiowych specjałów nie powie nam nawet Google.

Największym skarbem wielokulturowego Kijowa jest jego orientalna kuchnia. By spróbować najlepszych dań z Uzbekistanu, Turkmenistanu, Chin czy państw Kaukazu wystarczy kupić bilet i przyjechać do stolicy Ukrainy. Na kolorowych talerzach czekają na nas obłędnie smaczne manty, rozgrzewające szurpy, wypełnione baraniną czebureki, aromatycznie przyprawione kardamonem pilawy i cały archipelag dań kuchni tatarsko-krymskiej.

W tatarskich i gruzińskich zakładach Kijowa jest autentycznie, gwarnie, a co ważniejsze: piekielnie pysznie i klimatycznie. W niektórych tatarskich – o czym należy przypomnieć – nie podaje się alkoholu, ale to nic straconego, bo ten ostatni możemy przynieść zawsze ze sobą 🙂 Przecież jagnięcy lula-kebab z czerwonym winem, to pomysł brzmiący tak dobrze jak „Sonata dobrego człowieka” z filmu „Życie na podsłuchu”. Zapraszam na krótki spacer po najlepszych tatarskich i gruzińskich restauracjach w Kijowie.

Sofra (Софра Ресторан)

restauracja krymska kijów
Sofra – smak Krymu. Na zdjęciu pilaw i mangal wraz z herbatą podawaną w tradycyjnych szklankach.

Restauracja Sofra w Kijowie zlokalizowana jest w piwnicy przy ul. Klowski Zjazd 10 (Кловский спуск 10) niedaleko Ławry Peczerskiej i Czekoladowego Domu. W emblemacie tej zacnej restauracji znajduje się Złota Tamga, która zdradza nam specjalizację zakładu. Kierujący tym miejscem krymscy Tatarzy, opanowali rzemiosło do perfekcji i serwują sztandarowe potrawy kuchni krymsko-tatarskiej w najlepszej odsłonie. Są więc manty, czebureki, pilaw, a także doskonałe mięsa z grilla, nazywane na Ukrainie mangalem. Zwróćcie uwagę na mniej znane potrawy w formie zup, takie jak rozgrzewający uzbecki bulion szurpa oraz pochodzący z pogranicza Turkmenistanu i Chin, intrygujący i obłędny lahman (лагман). Przed wizytą w Sofra nie zapomnijcie wstąpić do położonego niedaleko sklepu z winami Good Wine. Tutaj każdy z Was wybierze wino idealne dla siebie. Bierzcie ze sobą ulubione do Sofry, ale na miejscu nie zapomnijcie odłożyć na „korkowe” 😉 (130 UAH).

Karta dań online: TAK

Czicziko (Чічіко)

Jedząc chinkali nie zapomnij zostawić końcówek na talerzu. Chinkali z aperolem to ciekawa kombinacja…

W prestiżowej dzielnicy ambasad, przy ul. Wał Jarosława 23 mieści się Czicziko. Bardzo niepozorny lokal serwujący fenomenalną kuchnię gruzińską w nowoczesnym, ale też i tradycyjnym wydaniu. Chaczapuri cztery sery, zapieczone bakłażany, chinkali z serem suluguni, jagnięce lula-kebaby czy ozorki, to zaledwie kilka z tutejszych specjalności. Warto spróbować smażonych chinkali, których na próżno szukać w tradycyjnych chinkalniach, a także duszonej jagnięciny z serowym sosem roquefort. Przy tej ostatniej, aż kapelusz z głowy spada. Do tego szeroki wybór gruzińskich win z regionów Kakheti i Imereti, a także win ze starego kontynentu, w których interesującym zawodnikiem jest Kabaj Sivi Pinot ze Słowenii – pomarańczowe wino z nutami moreli i cytryn. Wino gra w kieliszku, a nad głowami warto zauważyć zawieszone przy suficie winne amfory.

Karta dań online: TAK

Musafir

kuchnia tatarska kijów
Pide z mięsem mielonym. Pide wyrabia się z ciasta drożdżowego i wypieka w ceglanym piecu. Danie przypomina gruzińskie chaczapuri, ale pochodzi ono z Turcji. Doskonałe do wina.

Musafir to jedna najstarszych restauracji w Kijowie specjalizujących się w kuchni krymsko-tatarskiej. Założyciele zakładu pochodzą z Bachczysaraju i doskonale wiedzą jak przygotować pieczone w piecu pide czy manty z baraniną, za które nie jeden byłby gotów przepłynąć motylkiem Morze Czarne. W Kijowie działają ich trzy restauracje, a ostatnią z nich otwarto w 2019 r. przy Pałacu Sportu (Rohniedyńska 4a). Pozostałe dwie, w tym najstarsza, mieszczą się przy ul. Saksahanskiego 57 oraz przy stacji metra Teatralna. Gdy tu zaglądam, zawsze wyjadam im samsy. Nie sposób również zapomnieć o jantach, które różnią się od czebureków tym, że nie są smażone na głębokim oleju. Bezpruderyjnie smaczne są także pilawy, a jagnięcy lula-kebab potrafić oszołomić swym smakiem. A gdy już wybierzecie jedno z tych dań, to jako dodatek polecam czerwone Saperavi. Wtedy kijowskie ulice staną się wieczorem jeszcze piękniejsze.

Karta dań online: TAK

Chinkalnia Gogi

restauracje gruzińskie w kijowie
Chinkali. Na drugim planie chaczapuri po imeretyńsku (хачапури по-имеретински). Przed chinkali sos paprykowo-pomidorowy adżika.

W Gogi zawsze jest wesoło, w czym zasługa serwowanych tutaj doskonałych nalewek i czaczy. W Kijowie działają trzy zakłady tej marki, przy ul. Tołostoja 13, Małej Żytomierskiej 13a oraz przy Szewczenka 2, a w każdym zawsze panuje gwar i gorąca atmosfera. Poza klasycznymi daniami kuchni gruzińskiej, zachęcam do spróbowania także potraw mniej znanych. Na przykład aczmy (ачма) – rzadko spotykanej odmiany chaczapuri, przypominającej lasagne wypełnioną słonym serem, a także kubdari (кубдари) – drożdżowych bułeczek wypełnionych mięsnym farszem. Każdy smakosz kuchni kaukaskiej powinien spróbować także dolmy (долма), czyli małych gołąbków nafaszerowanych mięsem i owiniętych w winogronowy liść. Wszystkie te specjały najlepiej smakują w towarzystwie gruzińskiej czaczy lub koniaku Kakheti i Sarajishvili. Wieczór w Gogi zawsze płynie szybko, podobnie jak szybko płyną wydane tu hrywny 🙂 ale jednego i drugiego w tym konkretnym przypadku, wyjątkowo – nie jest żal. Do zobaczenia na Ukrainie.

Karta dań online: TAK

Skomentuj

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.