Czym się różni ukraińskie sało od polskiego smalcu?

aktualizacja wpisu:

Sało jest symbolem ukraińskiej kuchni

ukraińska kuchnia
Czy sało nam będzie smakować zależy od sposobu podania oraz dodatków. Niektórzy preferują grubsze plastry inni cieńsze z dodatkami np. marynowanych ogórków.

Słowo sało wywołuje u większości polskich turystów skojarzenie z czymś tłustym i niesmacznym 🙂 Jeżeli chcecie, żeby wasza lepsza połowa pojechała z wami na Ukrainę, to przed wyjazdem nie wspominajcie jej o ukraińskiej słoninie 🙂 Wszystko to jednak uprzedzenia, ponieważ sało jest jednym z najlepszych przysmaków na świecie, szczególnie pod ukraińską wódkę lub inny mocny alkohol. Gdyby kuchnia ukraińska zmuszona była wybrać swój symbol, to zostałoby nim na pewno sało. Nie wyobrażam sobie wizyty na Ukrainie bez spróbowania sała, a ilekroć zdarza mi się je zamówić, zawsze odkrywam jego nowe smaki.

Czym jest sało i z czym się je podaje na Ukrainie

Sało to kawałek solonej słoniny (tłuszczu wieprzowego) przyprawiony często czosnkiem, pieprzem, czasami papryką i podawany z marynowanym ogórkiem oraz ciemnym pieczywem. Sało może być podawane w formie grubszych kawałków lub cienkich plasterków. Najlepiej smakuje serwowane właśnie w cienkich, zrolowanych plasterkach. Jest w konsystencji miękkie, a pod wpływem temperatury delikatnie się topi.

Sało to sztandarowa ukraińska przekąska, z którą zetknąć się można także w Rosji, Białorusi, a także kilku innych krajach na Wschodzie. Kuchnia ukraińska jest bez sała po prostu niekompletna. Dzięki wysokiej zawartości tłuszczu ukraińskie sało solidnie nasyca i znakomicie nadaje się jako zagryzka do mocnych alkoholi. Pamiętajcie, że tłuszcz zmniejsza przenikanie alkoholu do żołądka, więc warto przed piciem zjeść na przykład sało. Szczególnie dobrze smakuje z zimnym kieliszkiem wódki lub marynowanymi warzywami czy kiszonkami ze słoika 🙂

Rodzaje ukraińskiego sała

sało przed pocięciem
Ukraińska słonina po maceracji, jeszcze przed pocięciem na drobne plastry. fot.koshkina.pp.ua

Z jednej strony sało to nic innego jak odpowiednio przyprawiony i przygotowany kawałek wieprzowego tłuszczu. Sało w ukraińskich restauracjach gości w karcie dań często. Sało pozyskuje się ze świni czyli z tłuszczu wieprzowego. Najczęściej występuje sało solone, ale może być również wędzone, gotowane albo z dodatkami. Wersje sała różnią są od siebie nieco smakiem i konsystencją, więc warto spróbować każdego z osobna. Rekomenduję na początek sało wędzone, jest to także jedno z najpopularniejszych na Ukrainie.

A jak smakuje sało? Trudno opisać jego smak, podobnie jak z każdym wyjątkowym w swoim rodzaju produktem spożywczym. W przypadku sała najbliżej mu będzie w smaku oczywiście do smalcu, ale poprzez inną formę przygotowania, a następnie podawania, jego smak jest wyraźnie inny. W smaku sało jest lekko słone, delikatnie tłuste, a dodane przyprawy doskonale podkreślają jego smak. Należy oczywiście przypomnieć, że tylko najmocniejsi w bojach zjedzą jego spore ilości, dla zwykłego turysty kilka plasterków będzie wystarczającą porcją 🙂

Czym się różni ukraińskiego sało od polskiego smalcu

W restauracjach na Ukrainie sało zazwyczaj jest pięknie podane. Na talerzu nigdy nie występuje samo, zawsze z dodatkami jak na tym zdjęciu. fot.tsn.ua

Zazwyczaj ukraińskie sało utożsamiamy z naszym polskim smalcem. Ukraińskie sało i polski smalec różnią się od siebie nieco smakiem, a przede wszystkim sposobem przygotowania. Podstawowa różnica między polskim smalcem a ukraińskim sałem polega na obróbce kawałka tłuszczu. Smalec się wytapia, natomiast sało najczęściej maceruje w soli trzymając je w naczyniu. Czynność tę się powtarza, aż do całkowitego wyciągnięcia wody ze słoniny. Proces trwa zazwyczaj kilka dni. Na końcu takie gotowe do spożycia sało się przyprawia i odstawia ponownie do lodówki. Kawałek tłuszczu na ukraińskie sało powinien posiadać skórkę i być grubości co najmniej trzech palców.

Nasza polska słonina nie nadaje się do wyrobienia sała, ponieważ w Polsce świnie karmi się zmodyfikowaną genetycznie paszą. U nas nawet świnie stały się fit i nawet sała się z nich nie wyrobi 🙂 Zapraszam na Ukrainę i do odkrywania tego co skrywa kuchnia ukraińska, tam wszystko smakuje inaczej nie bez powodu (jeszcze).

Wesprzyj mnie w prowadzeniu strony:
5 PLN , 15 PLN , 25 PLN , 50 PLN

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.