Restauracja Turkish House we Lwowie – co łączy Turcję z Ukrainą?

aktualizacja wpisu:

Restauracja Turkish House we Lwowie – jak tu trafiłem

turkish house lviv
Wejście do restauracji Turkish House we Lwowie przy placu Mickiewicza 5. fot.własna

Od kilku miesięcy przy placu Mickiewicza 5 działa Turkish House Restaurant. Jest to jedna z dwóch restauracji we Lwowie, serwujących specjalności kuchni tureckiej. Miejsce zachęca z zewnątrz wyłącznie skromnym szyldem. Schludna elewacja, to jednak pierwszy pozytywny znak dla potencjalnych klientów. Drugim znakiem są samochody parkujące pod lokalem Turkish House na rosyjskich rejestracjach. To akurat wskazuje, że nie będzie tutaj tanio.

Poszukiwania dobrej restauracji na Ukrainie, to często zrozumienie i dostrzeżenie tych samych, powtarzających się symboli. Umiejętność ich rozczytywania pomaga dokonać najlepszego wyboru. Zresztą nie tylko na Ukrainie, ale także w pozostałych częściach świata. Moje przeczucie podpowiadało, że Turkish House należy obowiązkowo sprawdzić.

Kuchnia turecka – smaczna i nieznana w Polsce

lahmacun turcja
Lahmacun, czyli turecka pizza to najpopularniejsze uliczne danie w Turcji. fot.wikimedia.org

Kto bywał nad Bosforem ten doskonale wie, że Turcy to naród doskonale gotujący. Ich kuchnia koncertowo łączy europejski apetyt na mięso z potrzebą odkrywania nowych orientalnych smaków i tradycji. Oprócz grillowanych mięs (kebabów), Turcy opanowali doskonale pieczywa pszenne (pita, lawasz, balon), desery oraz dania wegetariańskie, w których pierwszy skrzypce gra zazwyczaj pieczony na ogniu bakłażan. Turkish House nadaje się dobrze na pierwszą przygodę z kuchnią turecką. Menu przetłumaczone jest w trzech językach (ukraiński, turecki, angielski), a każda potrawa krótko opisana.

Ciekawostka: kebab jest daniem o pochodzeniu wojennym. Zmęczeni walką wojownicy opiekali nad ogniem mięso nadziane na miecze i broń. Według legendy ruszt do kebaba wymyślił turecki kucharz o imieniu Iskander. Stąd nazwa Iskander Kebab 🙂 Turcy są muzułmanami, a Koran zabrania spożywania mięsa wieprzowego. Dlatego w porządnych tureckich restauracjach np. Turkish House jedynym dostępnym mięsem jest baranina lub jagnięcina.

Ukraina i Turcja – wspólne dziedzictwo

turcja ukraina
Pałac Chanów Krymskich w Bakczysaraju na Krymie. fot.tsn.ua

Kto lubi historię, ten z łatwością przypomni sobie, że Turcy mają wiele wspólnego z Ukrainą, a dokładniej z jej dawną nowożytną historią. Półwysep Krymski zajmował przecież przez trzy wieki Chanat Krymski (Krymscy Tatarzy pochodzenia tureckiego). Chanat Krymski z ośrodkiem władzy w Bakczysaraju przez kilkaset lat pozostawał pod zwierzchnictwem Imperium Osmańskiego (Turcji), tocząc przy okazji słynne wojny z wojskami Rzeczpospolitej i wciągając do tychże wojen także i Turcję. Tureckie wpływy były więc najsilniej odczuwalne właśnie na południowych terenach współczesnej Ukrainy. Kaffa (współczesna Teodozja), Bakczysaraj (dawna stolica Chanatu Krymskiego) czy Czufut-Kale (pierwsza stolica Chanatu, siedziba Karaimów oraz Ormian) były miastami gdzie kultura i kuchnia turecka silnie akcentowały swoją obecność.

Ciekawostka: Chociaż współcześnie Turcja nie graniczy z Ukrainą, to należy pamiętać, że oba kraje leżą przecież niedaleko siebie. Rozdziela je jedynie Morze Czarne. Ciekawą przygodą może być dla niektórych przepłynięcie promem Morza Czarnego z Odessy do Stambułu. Prom wypływa dokładnie z portu z Czarnomorska do Haydarpasa. Bilety nie są jednak tanie, a podróż zajmuje ponad 24h. Więcej informacji przeczytasz na stronie ukrferry.com bilety kupisz online na stronie bookhere.ukrferry.com

Turkish House Restaurant – śniadania, zupy i dania główne

Mangal (Мангал) to na wschodzie każdy grill pracujący na węglu. Tym słowem określa się również mięsa z grilla. fot.facebook.com/turkishhouselviv

Podstawę w Turkish House stanowią dania mięsne z grilla, a dokładniej dania typu sisz i kebab z jagnięciny. W tej części karty nie znajdziemy żadnego kurczaka, ani wołowiny. Do każdego dania podaje się tutaj bulgur pilavi – czyli turecką kaszę bulgur z warzywami, pszenny placek lawasz, pitę turecką lub grillowane warzywa. Dania różnią się kawałkami jagnięcego mięsa i sposobem ich przyrządzenia. Rekomenduję Iskander Kebab lub Adana Kebab, dla osób lubiących pikantne potrawy. Cena dań z grilla w Turkish House 230-300 UAH.

Drugą grupą dań są potrawy z pieca. Tutaj rekomenduję obowiązkowo spróbować lahmacun – czyli małej tureckiej pizzy. To jedno z najpopularniejszych ulicznych dań w Turcji. Składa się z placka pszennego z dodatkiem drobno posiekanego mięsa jagnięcego oraz świeżej czerwonej cebuli i kolendry. Całość wypieka się w glinianym piecu. Skropione lekko z wierzchu sokiem z cytryny smakuje wybornie. W Turkish House Restaurant mamy do wyboru na przykład lahmacun tradycyjny oraz kilka pit z mięsem i serem cheddar. Cena dań z pieca w Turkish House 120-150 UAH.

kebab lwów
Kebab jagnięcy z kaszą bulgur oraz lawaszem. fot.facebook.com/turkishhouselviv

Zupy w Turkish House to między innymi zupa z soczewicy i cebuli, zupa-krem mięsna lub pomidorowa. Do dań można dobrać turecki ryż lub bulgur pilavi – czyli turecką kaszę bulgur z warzywami. Z chłodnych przystawek warto spróbować tradycyjnego hummusa lub słynną bliskowschodnią potrawę baba ganoush – czyli pasty z bakłażana z dodatkiem sezamowej pasty (tahini). Ceny zup w Turkish House 80 UAH.

Jeżeli wybraliśmy inne miejsce na obiad, to Turkish House można odwiedzić na śniadanie. Śniadanie tutaj nie należy do najtańszych we Lwowie (289 UAH, 40 PLN), ale oferuje niezapomnianą przygodę kulinarną. W skład śniadania Turkish House wchodzą jajka sadzone z salami, trzy gatunki sera, hummus, owoce, chleb turecki oraz turecka herbata. Najgłodniejsi się najedzą. Dla osób z płytszym portfelem dostępne jest również standardowe śniadanie (170 UAH) oraz omlety i jajecznice (80 UAH).

Turkish House Restaurant – napoje, wystrój i atmosfera

Wnętrze Turkish House pozwala odpocząć po całym dniu zwiedzania Lwowa. fot.facebook.com/turkishhouselviv

Istotną rolę w kuchni tureckiej odgrywają napoje oraz desery. Sztandarowe pozycje to ayran – słony turecki jogurt oraz baklawa – deser będący formą ciastka złożonego z cienkiego, warstwowego ciasta i orzechowego farszu. Będąc w tym miejscu nie zapomnijcie także spróbować aromatycznej tureckiej herbaty serwowanej w małych, szklanych filiżankach oraz tureckiej kawy. Wyborne są również świeżo wyciskane soki.

Turkish House z wyjątkiem doskonałej kuchni zapewnia swoim gościom unikalną atmosferę i sympatyczną obsługę. Warto tutaj przyjść, żeby chociaż na chwilę oderwać się od Lwowa i przenieść do Turcji. Wnętrze restauracji zdobią tureckie motywy, a orientalne kolory pozwalają przenieść się za Morze Czarne. To dobre miejsce by odpocząć od lwowskiego zgiełku, tłumów w turystycznej części Lwowa, pierogów i ukraińskiej wódki 🙂

W Turkish House panuje spokojna, odprężająca atmosfera, a lokal jest doskonale wietrzony i klimatyzowany. Klimatu dodają sami Turcy chętnie zaglądający do tego miejsca by coś zjeść lub się spotkać. Popijając herbatę, delektują się w wolnym tempie zamówionym jedzeniem. To właśnie wolne, niespieszne i pełne szacunku podejście do tematu jedzenia, jest także elementem wyróżniającym turecką kulturę. Ceny są wysokie, ale bez wątpienia warto tutaj przyjść. Do zobaczenia na Ukrainie.

Wesprzyj mnie w prowadzeniu strony:
5 PLN , 15 PLN , 25 PLN , 50 PLN

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.