Koktebel (Коктебель) – krymski koniak z krainy koniaków

Trzygwiazdkowy koniak Koktebel w butelce 250 ml i czterogwiazdkowy w butelce 500 ml.

Każdy koniak domaga się odpowiedniego miejsca i czasu. Chwili spokoju i głębokiego oddechu. Potrzebuje również pięknego widoku, na przykład na łagodne i ciągnące się po horyzont wzgórza Bukowiny. Po raz pierwszy Koktebel spróbowałem właśnie tutaj, padło instynktownie na Plac Turecki w Czerniowcach. Stąd rozpościerają się hipnotyzujące krajobrazy, powietrze faluje w oparach gorąca, a z południa podwiewa rumuńskie powietrze. Promienie słońca odbijają się od żółtych i morelowych fasad budynków. Aż ma się ochotę szukać wśród drzew cytryn i pomarańczy.

plac turecki czerniowce
Plac Turecki w Czerniowcach nazywany także placem św. Marii. Widok na turecką studnię (турецька криниця) wykonaną z białego marmuru. W środku rzeźba pt. Austriacki rower. Na końcu fontanna gdzie dawniej mieściła się turecka łaźnia.

httpa://www.youtube.com/watch?v=0L5yroAKUiw

Przy głównej drodze rozpięty jest kamienny most z czasów Imperium Osmańskiego. Stojąc na nim przyglądałem się tureckiej studni, jej białym marmurom zza Morza Czarnego, miedzianej kopule zwieńczonej misternym półksiężycem. Prawie calutki osiemnasty wiek urzędowali tutaj Turcy, zaglądał tu Pasza ze swoim Dywanem. Wyciągnąłem z kieszeni malutką, bursztynową butelkę trzygwiazdkowego Koktebel i ostrożnie się napiłem. Za tych wszystkich, którzy tu urzędowali. Za Turków, Żydów, Austriaków, Rumunów i Ukraińców. Za wesołą gromadkę, do której mogłem dołączyć. Napijmy się krymskiego koniaku, jak zawsze, z dala od polityki.

Koktebel, koniak z krainy koniaków

Karabah
Widok na Koktebel i masyw Karadag.

Koniak Koktebel wytwarzany jest w małym kurorcie Koktebel położonym we wschodniej części Krymu w pobliżu Teodozji. Wjeżdżając do miejscowości przed aneksją Krymu, przyjezdnych witał napis „Ojczyzna Koniaków”. Koktebel, podobnie jak pozostałe miasteczka i cały południowy teren Krymu należał dawniej do Turków. Z Teodozji, czyli dawnej Kaffy, kontrolowali oni również i Krymski Chanat. Szczęśliwie przez setki lat region ominęła industrializacja, tylko przez pewien czas prowadzono tutaj wydobycie szlachetnych kamieni, które wysyłano następnie do Rosji. Mleczne agaty, czerwone jaspisy zdobiły nie jedno jajo Fabergé. Walory turystyczne Koktebel odkryto dopiero w dziewiętnastym wieku. Miejsce stało się szczególnie popularne wśród rosyjskiej bohemy. Pisarzy, malarzy, poetów. Odpoczywał tutaj Gorki, Tołstoj i Bułhakow. To miejsce odsłoniło im alternatywę dla wódki. Aromatyczne pilawy przepijali czerwonym winem. Wkrótce potem Koktebel zyskało status luksusowego kurortu. Z plażą dla nudystów i festiwalem jazzowym.

Miejscowość ukryta jest w dolinie otoczonej przez malowniczy masyw Karadag (Кара-Даг). To liczący ponad sto milionów lat wygasły wulkan. Jego najbardziej znanym fragmentem są pocztówkowe Złote Wrota, nazywane również Diabelską Bramą. Po małej butelce Koktebela, przepłynięcie stateczkiem przez Wrota i widok na masyw robią wyjątkowe wrażenie. Z języka tureckiego nazwa Koktebel oznacza Kraj Błękitnych Szczytów, a nazwa masywu Karadag w języku krymskotatarskim oznacza Czarną Górę. Pierwsze winiaki wytwarzali tutaj sprowadzeni przez Tatarów, Wenecjanie i Genueńczycy. Śródziemnomorski klimat, gleby pochodzenia wulkanicznego i górskie piwnice. Trudno o lepsze warunki do uprawy wina. Zresztą, przechadzając się tutejszymi uliczkami i zaglądając na dziedzińce prywatnych domów, co chwilę odkryjemy dziką winorośl. Niektórzy właściciele machają ręką i zapraszają do odkrywania piwniczek.

Wytwórnia i Enoteka Koktebel

koniak koktebel
Koktebel wytwarza głównie wina i koniaki. Koniak najlepiej pić do czerwonego mięsa lub deseru, jeżeli solo to warto spróbować w połączeniu z pomarańczowym likierem. Bez niczego, też smakuje dobrze. fot.kyivpost.com

Marka Koktebel nawiązuje do tradycji z 1879 r. ale wytwórnia wina i koniaków w Koktebel została założona w 1958 r. z inicjatywy Michaiła Makedońskiego. Zakład produkcyjny i leżakownia położone są na zboczach góry Kuczuk-Janyszar (Кучук-Янышар) w Koktebel.

W 2005 r. otwarto Enotekę Koktebel, w której znajduje się ponad 300 tysięcy butelek alkoholi podzielonych na dwie kategorie: kolekcjonerską i komercyjną. Do pierwszej grupy wchodzą wszystkie klasyczne wina i koniaki marki Koktebel wraz z prototypami. Kolekcja służy do prowadzenia badań, a także do kontroli jakości poszczególnych produktów spod znaku Koktebel. Do drugiej grupy wchodzą wina i koniaki przeznaczone na sprzedaż, na szkolenie i do ogólnie przyjętej konsumpcji. Pojemność enoteki Koktebel to 600 tysięcy butelek. W 2006 r. rząd ukraiński przyjął uchwałę, że enoteka jest ukraińskim dobrem narodowym.

koniak ukraiński koktebel
Klasyczna linia koniaków dostępna jest także w małych butelkach w 250 ml.

Koktebel wytwarza głównie koniaki i wina. Wśród koniaków najpopularniejsza w sklepach jest klasyczna linia. To koniaki trzy, cztery oraz pięcioletnie. Półkę wyżej jest czarna linia koniaków, czyli mieszanek od pięciu do piętnastu lat. Okazjonalnie spotkamy Koktebele powyżej piętnastu lat, dwudziestopięcioletnie i trzydziestoletnie, które nazywane są Kutuzow lub Makedoński, ale generalnie brak jest w tradycyjnych sklepach bardzo starych mieszanek, w formie linii V.S – Very Superior oraz V.S.O.P – Very Superior Old Pale, znanej nam chociażby z koniaków Shabo, Żan-Żak czy Koblevo.

Moc wszystkich koniaków Koktebel wynosi 40%. Koniaki Koktebel z linii klasycznej dostępne są w małej butelce 250 ml oraz standardowej 500 ml. Linia czarna to już wyłącznie format 700 ml. Koniak można zależnie od preferencji pić delikatnie schłodzony lub w temperaturze pokojowej. Liczba gwiazdek nie oznacza, że koniak jest lepszy i będzie nam bardziej smakował. To tylko informacja o długości leżakowania, tak więc najmłodszy i najtańszy, może nam smakować lepiej niż najlepsza piętnastka.

Klasyczna, młodsza linia koniaków Koktebel

Koktebel to marka o wyrobionej pozycji w świecie koniaków. Dostępna jest na każdych targach.

Niebieski koniak trzyletni wyprodukowany jest z mieszanki minimum trzyletniej. W zapachu przeważają subtelne nuty kwiatowe, w smaku jest delikatny i wykwintny. Barwa bursztynowa. Najtańszy koniak w gamie. Nadaje się na drogę, nie powinien zatykać swoim ciężarem nawet początkujących koneserów. Podobnie jak reszta podstawowej linii niska ekstraktywność. Rekomenduję zacząć od tego koniaku.

Czerwony koniak czteroletni wyprodukowany jest z mieszanki minimum czteroletniej. W zapachu przeważają oprócz kwiatów nuty owocowe i wanilia, w smaku jest delikatny z długim finiszem. Barwa złotego bursztynu. Niewiele droższy od trzyletniego. Bardziej do stolika niż na drogę i podziwianie zabytków. Na pewno znajdzie swoich koneserów.

Brązowy koniak pięcioletni wyprodukowany jest z mieszanki minimum pięcioletniej. Zapach jest słodki, złożony, uderzający w nos. W zapachu przeważają głębokie nuty kwiatowe, ale wyczuwalne stają się też nuty drzewne. Warto spróbować zaraz po trzyletnim i sprawdzić czy zauważymy różnicę.

Czarna, starsza linia koniaków Koktebel

koktebel 15 letni
Piętnastoletni koniak Koktebel z linii czarnej.

Drugą linię stanowią koniaki powyżej pięciu lat, również leżakowane w dębowych beczkach. Nazywam ją linią czarną od koloru ozdobnych pudełek, w których są sprzedawane. Linię otwiera pięcioletni koniak, który różni się wyłącznie pudełkiem od wcześniejszej piątki z linii klasycznej. To po prostu ten sam koniak, zapakowany na specjalną okazję. Kolejne koniaki: ośmioletni, jedenastoletni oraz piętnastoletni są już dużo ciekawsze.

Ośmioletni Koktebel wyróżniają nuty czekolady i wanilii. Zostawia rozgrzewający i długo utrzymujący się posmak miodu. Dobry do wciągającej książki lub spotkania po latach z przyjacielem.

Jedenastoletni Koktebel to już koniak wyraźnie ekstraktywny: oleisty o pełnym smaku. Znakomicie się nadaje na podziwianie widoków z zacnej restauracji lub kolację z kobietą. Ładnie spływa po ściankach kieliszka. Fenomenalny w akompaniamencie lodów i deserów.

Ostatni z koniaków krymskiej wytwórni, piętnastoletni, to wyraźny i mocny zapach wanilii i czekolady. Ekstraktywność jeszcze większa niż w młodszym poprzedniku. Potężna oleistość i aksamitność, przy wyraźnie wyczuwalnym ciężarze na języku i mocnymi nutami miodu i pikanterii, mamy przed sobą koniak kompletny w tym segmencie.

Do zobaczenia na Ukrainie.

Skomentuj

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.