ukraiński koniak shabo

Ukraiński koniak: Shabo, Żan-Żak, Tysa, Koktebel, Koblevo, Shustoff

Sześć ukraińskich koniaków wysokiej jakości. Zdjęcia, rodzaje, opis i ceny koniaków ukraińskich. Jaki koniak przywieźć z Ukrainy?

Zalety ukraińskiego koniaku

Ukraińskie koniaki od lat cieszą się zaufaniem koneserów z całego świata. Obok ukraińskiej wódki, papierosów i piwa to jeden z najpopularniejszych produktów przywożonych z Ukrainy przez polskich turystów. Ukraińskie koniaki mają przystępną cenę, kosztują ok. 150 UAH za 500ml, a pod względem walorów smakowych stanowią bezpośrednią konkurencję nawet dla francuskich wyrobów. Na wysoką jakość ukraińskich koniaków wpływa długa tradycja produkcji, a także doskonałe warunki klimatyczne pod uprawę winorośli. Wybrałem sześć koniaków z Ukrainy, które warto spróbować i przywieźć ze sobą do Polski.

Z czego robi się koniak i jak go serwować?

Na produkcję każdego pół litra ukraińskiego koniaku zużywa się aż 4.5 kg winogron pochodzących z Ukrainy, Gruzji oraz Mołdawii. Koniaki wzbogaca się najlepszymi mieszankami z Francji. Najwięksi producenci na Ukrainie wytwarzają rocznie 3 miliony litrów koniaku ukraińskiego. Warto przypomnieć, że koniak serwujemy albo w temperaturze pokojowej, albo delikatnie schłodzony. Liczba gwiazdek w koniaku nie świadczy o jego jakości, ale o długości leżakowania w dębowych beczkach. Młodsze koniaki są wyraziste w smaku, a starsze bardziej subtelne. Zawartość alkoholu w ukraińskich koniakach to zazwyczaj 40%. Dostępne pojemności to 250ml, 375ml, 500ml.

koniaki ukraińskie
Klasyczna linia ukraińskich koniaków Shabo

Shabo (Шабо)

Shabo to zakład produkcyjny położony w miejscowości Shabo w obwodzie odeskim. Shabo założono w 1822 r. przez kolonistów ze Szwajcarii. Dziś jest to jedna z najbardziej znanych i cenionych na świecie ukraińskich wytwórni wina, brandy i koniaków. Ukraińskie koniaki Shabo są produkowane z białych winogron odmian aligoté popularnych w Ukrainie, Mołdawii i Rumunii oraz odmian rkatsiteli uprawianych w Gruzji i Azerbejdżanie.

Rodzaje Shabo

Shabo SHABSKY V.S Classic – to ukraiński młody koniak z nutami kwiatów, wanilii, dębowej beczki. Mieszanka koniaków od 6 do 9 miesięcy. Wyrazisty w smaku.

Shabo SHABSKY L.U.X.E. – to ukraiński młody koniak z nutami wanilii, dębowej beczki. Mieszanka koniaków od 6 do 12 miesięcy.

Shabo SHABSKY 1822 – to ukraiński młody koniak z nutami wanilii, dębowej beczki. Mieszanka koniaków od 6 do 24 miesięcy. Koniaki Shabo linii SHABSKY polecane są do deserów, czekolady, dojrzewających serów.

Shabo V.S – to ukraiński koniak trzygwiazdkowy z nutami białych kwiatów i dębowej beczki. Mieszanka koniaków od 3 do 10 lat. Polecany do deserów, kawy, musów czekoladowych, kremów, lodów oraz drinków.

Shabo 1788 r. – to ukraiński koniak czterogwiazdkowy z nutami kwiatów, wanilii i czekolady. Mieszanka koniaków od 4 do 10 lat.

Shabo V.S.O.P – to ukraiński koniak pięciogwiazdkowy z nutami kwiatów, owoców, wanilii, czekolady, dębowej beczki. Mieszanka koniaków od 5 do 10 lat. Polecany do degustacji solo lub z dodatkiem dojrzewających serów, kawy, słodkich deserów czekoladowych i ciemnej czekolady.

Seria koniaków Shabo RESERVE wyróżnia się dodatkiem mieszanki pochodzącej z hiszpańskich winogron.

ukraiński koniak
Najmłodsza linia ukraińskich koniaków Żan-Żak

Żan-Żak (Жан-Жак)

Żan-Żak to zakład produkcyjny położony w miejscowości Barehowo na wschodnim Krymie, który produkuje koniaki od 1962 r. Marka Żan-Żak powstała jednak dużo później, bo w 1999 r. Żan-Żak szybko zdobył uznanie koneserów oraz zasłużone miejsce na półkach sklepowych tuż obok koniaku Szabo. Koniaki Żan-Żak leżakują w dębowych stu letnich beczkach, dzięki którym zyskują aksamitny smak z tonami czekolady, wanilii oraz nutami brzoskwiniowymi.

Rodzaje Żan-Żak

Żan-Żak Klasik – to ukraiński koniak trzygwiazdkowy z nutami winogron, gruszek, wanilii oraz dębu. Mieszanka koniaków 3 letnich.

Żan-Żak Frans – to ukraiński koniak czterogwiazdkowy z nutami kawy, cynamonu, dębu. Długi słodkawy posmak. Mieszanka koniaków 4 letnich.

Żan-Żak Rezerw – to ukraiński koniak pięciogwiazdkowy z nutami czekolady oraz brzoskwiń. Gładki smak. Mieszanka koniaków 5 letnich.

Żan-Żak Gold V.S – to ukraiński koniak typu Very Superior z pikantnymi nutami ziół, wanilii, orzechów, drzewa. Aksamitny smak z posmakiem tytoniu i tropikalnych owoców. Mieszanka koniaków 3 letnich.

Żan-Żak Gold V.O – to ukraiński koniak typu Very Old z nutami migdałów, imbiru i szafranu, brzoskwini i gruszki. Ciepły długi posmak. Mieszanka koniaków 4 letnich.

Żan-Żak Gold V.S.O.P – to ukraiński koniak typu Very Superior Old Pale z nutami kremu ​​i czekolady, suszonych śliwek i gruszek, orzechów i drewna dębowego. Ma delikatny aksamitny smak i długi posmak z odrobiną kawy i cygar. Mieszanka koniaków 5 letnich.

Dostępne są także Żan-Żak V.S.O.P Red oraz V.S.O.P Prestiż – to koniaki zapakowane w papierowy okrągłe tuby. Mieszanka koniaków 5 letnich. Najdroższym koniakiem jest Żan-Żak Triumf – mieszanka koniaków 5 letnich.

koniak ukraiński
Najmłodsza linia ukraińskich koniaków Tysa

Tysa (ТИСА)

Tysa to zakład produkcyjny położony w Użhorodzie na Zakarpaciu, który produkuje ukraińskie koniaki od 1959 r. Jedyny ukraiński koniak typu francuskiego wytwarzany na Zachodzie Ukrainy. Produkcja w tym zakładzie trwa nieprzerwanie od kilkudziesięciu lat. Etykieta Tysa przedstawia dawny zamek Newyckiego w Kamjanycii, wsi położonej niedaleko od Użhorodu. Tysa produkuje koniaki młode, stare, a także brandy.

Rodzaje Tysa

Tysa 3* – to ukraiński koniak trzygwiazdkowy z nutami waniliowymi. To pierwszy zakarpacki koniak Tysa produkowany od 1962 r. Mieszanka 3 letnich koniaków ukraińskich oraz zagranicznych.

Tysa 5* – to ukraiński koniak pięciogwiazdkowy z nutami waniliowymi. Gęstsza konsystencja od trzygwiazdkowego. Produkowany od 1964 r. Mieszanka 5 letnich koniaków ukraińskich oraz zagranicznych.

Tysa Zakarpacki – to ukraiński koniak czterogwiazdkowy z nutami kwiatowymi. Bukiet miękki, lekki. Produkowany od 1998 r. Mieszanka koniaków 4 letnich ukraińskich oraz zagranicznych.

Tysa Beskidy – to ukraiński koniak trzygwiazdkowy z nutami kwiatowymi. Trzykrotnie nagrodzony w 2010 r. Mieszanka koniaków 3 letnich ukraińskich oraz zagranicznych.

Tysa Newycki Zamek – to ukraiński koniak pięciogwiazdkowy z nutami waniliowymi. Trzykrotnie nagrodzony w 2010 r. w Moskwie, Soczi i Sankt-Petersburgu. Mieszanka koniaków 5 letnich ukraińskich oraz zagranicznych. Więcej alkoholu – 41%.

Tysa – to ukraiński koniak ciemny klasy starej z nutami czekoladowo-cytrynowymi. Mieszanka koniaków 5 letnich ukraińskich oraz zagranicznych. Więcej alkoholu – 42%.

Karpaty – to ukraiński koniak ciemny klasy starej z nutami czekoladowo-cytrynowymi. Mieszanka koniaków 8 letnich ukraińskich oraz zagranicznych. Więcej alkoholu – 43%.

Użhorod – to ukraiński koniak ciemny klasy starej z nutami czekoladowo-kwiatowymi. Mieszanka koniaków 10 letnich ukraińskich oraz zagranicznych. Alkohol 40%.

koniak ukraiński koktebel
Najmłodsza linia ukraińskich koniaków Koktebel

Koktebel (Коктебель)

Koktebel to zakład produkcyjny położony w małym kurorcie Koktebel, we wschodniej części Krymu w pobliżu Teodozji. Wjeżdżając do miejscowości przed aneksją Krymu, przyjezdnych witał napis „Ojczyzna Koniaków”. Koktebel sięga tradycjami do 1879 r. ale wytwórnia wina i koniaków została oficjalnie założona w 1958 r. Zakład produkcyjny i leżakownia położone są na zboczach góry Kuczuk-Janyszar (Кучук-Янышар) w Koktebel. Do produkcji koniaku używa się winogron ze szczepów aligoté oraz odmian rkatsiteli.

Rodzaje Koktebel

Koktebel Koniak 3* – to ukraiński koniak trzygwiazdkowy o nutach drzewnych i kwiatowych. Bukiet delikatny i wykwintny. Mieszanka koniaków 3 letnich. Najtańszy koniak w gamie. Niska ekstraktywność. Rekomenduję zacząć od tego koniaku.

Koktebel Koniak 4* – to ukraiński koniak czterogwiazdkowy o nutach kwiatów, owoców i wanilii. Bukiet delikatny z długim finiszem. Mieszanka koniaków 4 letnich.

Koktebel Koniak 5* – to ukraiński koniak pięciogwiazdkowy o nutach słodkich, kwiatowych, drzewnych. Bukiet złożony. Mieszanka koniaków 4 letnich.

Koktebel Ośmioletni – to ukraiński koniak typu Very Superior Old Pale o nutach czekolady i wanilii. Bukiet rozgrzewający i długo utrzymujący się posmak miodu. Mieszanka koniaków 8 letnich.

Koktebel Jedenastoletni – to ukraiński koniak typu Extra Old o nutach o mocnych nutach drzewnych, kwiatu, cynamonu, czekolady. Koniak wyraźnie ekstraktywny: oleisty o pełnym smaku. Fenomenalny w akompaniamencie lodów i deserów.

Koktebel Piętnastoletni, to wyraźny i mocny zapach wanilii i czekolady. Ekstraktywność jeszcze większa niż w młodszym poprzedniku. Potężna oleistość i aksamitność, przy wyraźnie wyczuwalnym ciężarze na języku i mocnymi nutami miodu i pikanterii, mamy przed sobą koniak kompletny w tym segmencie.

Okazjonalnie spotkamy Koktebele powyżej piętnastu lat, dwudziestopięcioletnie i trzydziestoletnie, które nazywane są koniak Kutuzow lub Makedoński.

jaki koniak z ukrainy
Ukraińskie koniaki Koblevo

Koblevo (Коблево)

Koblevo to zakład produkcyjny położony we wsi Wynohradne, niedaleko miejscowości Koblewe w obwodzie mikołajowskim nad Morzem Czarnym. Koblevo, którego tradycja sięga 1792 r. specjalizuje się w produkcji win i koniaków metodą francuską. Specjaliści z Koblevo wierzą, że każdy detal ma znaczenie dla ostatecznego smaku wina i koniaku, dlatego zbierają winogrona zawsze w nocy. Do produkcji koniaku używa się winogron ze szczepów aligoté oraz odmian rkatsiteli.

Rodzaje Koblevo

Koblevo Classic Brandy – to klasyczna propozycja od Koblevo z nutami dębu, wanilii, orzecha włoskiego. Mieszanka koniaków od 6 miesięcy do 3 lat. Nadaje się do serów, orzechów i deserów.

Koblevo Cognac 3* – to ukraiński koniak trzygwiazdkowy o lekkich nutach drzewnych i orzechowych. Mieszanka koniaków 3 letnich. Nadaje się do miękkich serów, orzechów, deserów, ale także do czekolady.

Koblevo Cognac 4* – to ukraiński koniak czterogwiazdkowy o lekkich nutach drzewnych, orzechowych, a także kwiatowych. Mieszanka koniaków 4 letnich. Nadaje się do miękkich serów, orzechów i deserów.

Koblevo Cognac 5* – to ukraiński koniak pięciogwiazdkowy o nutach drzewnych, orzechowych, ale także owocowych i kwiatowych. Mieszanka koniaków 5 letnich. Nadaje się do miękkich serów, orzechów, deserów, ale także do czekolady.

Koblevo Reserve V.S. – to ukraiński koniak typu Very Superior o nutach drzewnych, waniliowych i kwiatowych. Mieszanka koniaków 6 letnich. Nadaje się to twardych serów, deserów, czekolady i oliwek.

Koblevo Reserve V.S.O.P. – to ukraiński koniak typu Very Superior Old Pale o nutach drzewnych, waniliowych, kwiatowych. Bukiet złożony, bogaty, szlachetny. Mieszanka koniaków 7 letnich. Nadaje się do miękkich serów, orzechów, deserów, ale także do czekolady.

Koblevo Reserve X.O. – to ukraiński koniak typu Extra Old o nutach kwiatu, cynamonu i czekolady. Bukiet subtelny, wyrafinowany. Mieszanka koniaków 10 letnich. Nadaje się do miękkich serów, orzechów, deserów, ale także do czekolady.

koniak ukraiński
Ukraiński koniak Shustoff Złoty Djuk

Shustoff (Шустов)

Shustoff to zakład produkcyjny położony w Odessie nad Morzem Czarnym, założony w 1863 r. To najstarszy zakład w Ukrainie produkujący koniak. Przez ponad 150 lat produkcji Szustow osiągnął mistrzostwo w produkcji koniaków, a dzisiaj ich wyroby są eksportowane nawet do Francji. W Odessie działa Muzeum Shustoff, w którym prezentowane są jedne z najstarszych ukraińskich koniaków na świecie.

Rodzaje Shustoff

Desna 3* – to ukraińskie trzygwiazdkowe brandy produkowane od 1988 r. z nutami dębowymi. Mieszanka koniaków od 3 do 5 lat.

Desna 4* – to ukraińskie czterogwiazdkowe brandy produkowane od 1988 r. z nutami śliwki, dębu, kawy, wiśni. Mieszanka koniaków od 4 do 5 lat.

Shustoff V.S. – to ukraiński koniak trzygwiazdkowy typu Very Superior o nutach dębowych i owocowych. Mieszanka koniaków od 3 do 6 lat.

Shustoff V.S.O.P. – to ukraiński koniak typu Very Superior Old Pale o nutach wanilii, gruszki, pomarańczy. Mieszanka koniaków 4 letnich.

Shustoff Grand Reserve – to ukraiński koniak o nutach kwiatowych, waniliowych, grejpfrutowych, migdałowych, imbirowych. Nowoczesna technologia produkcji. Mieszanka koniaków od 6 do 7 lat.

Shustoff Grand Prix – to dwa ukraińskie koniaki o nutach kremu, miodu, czekolady, wanilii. Mieszanka 3 koniaków francuskich i 3 ukraińskich 10 letnich, z dodatkiem mieszanki 20 letniej.

Shustoff Czajka – to ukraiński koniak produkowany od 1952 r. o nutach kwiatowych, kremowych. Sezonowany w węgierskich beczkach. Mieszanka koniaków od 6 do 10 lat.

Shustoff Arcadia – to ukraiński koniak produkowany od 1952 r. o nutach waniliowych, czekoladowych. Sezonowany w węgierskich beczkach. Mieszanka koniaków od 8 do 12 lat.

Shustoff Jubileuszowy – to ukraiński koniak produkowany od 1952 r. o nutach waniliowych, czekoladowych. Sezonowany w węgierskich beczkach. Mieszanka koniaków od 10 do 20 lat. Alkohol 43%.

Shustoff Odessa – to ukraiński koniak produkowany od 1960 r. o nutach suszonych owoców, kwiatów, czekolady. Wielokrotnie nagradzany. W ozdobnych pudełkach. Mieszanka koniaków od 11 do 30 lat. Alkohol 43%.

Shustoff Złoty Djuk – to ukraiński koniak produkowany od 1996 r. Bogaty subtelny smak. Wielokrotnie nagradzany. W ozdobnych pudełkach. Mieszanka koniaków 20 letnich. Alkohol 40%.

Jaki koniak przywieźć z Ukrainy?

Każdy z opisanych powyżej ukraińskich koniaków jest dobrym wyborem. Niezależnie czy sięgniemy po Shabo, Żan-Żak, Tysa, Koblevo, Koktebel czy Shustoff to będziemy zadowoleni z zakupu. Pytanie ważniejsze dotyczy rodzaju koniaku. Jeżeli mamy możliwość, przeprowadźmy degustację w restauracji czy w Muzeum Koniaku i wybierzmy koniak dla siebie. Preferuję koniaki od 5 do 10 letnich, ale wszystko zależy od sytuacji, a ta jak zwykle zmienia się w Ukrainie dynamicznie. Udanej degustacji i do zobaczenia na Ukrainie.

3 Komentarzy

Skomentuj

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.