sok z brzozy na ukrainie

Ukraińskie produkty spożywcze: 7 których nie kupisz w Polsce

Tarhun i kwas chlebowy. Naturalne ukraińskie soki: sok z brzozy i sok z granatu. Herbaty: Iwan-Czaj i Zakarpacka. Napoje: Wiatraczok, Żywczyk.

Ukraińskie produkty spożywcze

Co przywieźć z Ukrainy poza: ukraińską wódką, koniakiem, piwem, papierosami i słodyczami? – Ukraińskie produkty spożywcze, których nie kupisz w Polsce. W ukraińskich sklepach nie brakuje odpowiedników polskich produktów, a nawet polskich marek. Ale jest grupa wyjątkowych towarów, których w Polsce nie uświadczysz. Część z nich produkują w Ukrainie. Inne są importowane z dawnych radzieckich republik. Niezależnie od pochodzenia wyróżniają się nieznanym dla Polaków smakiem, formą lub marką. Niektóre są wytwarzane tradycyjnymi metodami. Są też wartościowe, pożyteczne dla zdrowia. Poznaj, które produkty warto przywieźć z Ukrainy do Polski.

limo fresh tarhun oranżada
Napój Tarhun to niezła siekierka.

Tarhun

Tarhun (тархун) jest napojem z dodatkiem estragonu. Smakuje ziołami i jest słodki. Wynaleziony w Gruzji przez młodego aptekarza Mitrofana Lagidze w 1889 r. Lagidze otrzymał za ten produkt wiele nagród, co świadczy o preferencjach smakowych osób żyjących ponad sto lat temu. Tarhun zaczęto produkować masowo w 1981 r. w Związku Radzieckim. Później napój rozprzestrzenił się na inne kraje w tym Ukrainę. Tarhun produkowany jest nie tylko w Ukrainie, ale także w Estonii, Rosji, Białorusi oraz Gruzji. Gdyby nikt tego nie pił, to niektóre firmy nie spierałyby się o wyłączne prawa do nazwy Tarhun.

Tarhun był jedną z pierwszych kolorowych oranżad w Związku Radzieckim. Nie jeden partyjny sekretarz wypił butelkę nad Kanałem Gribojedowa. Podobnie jak dziś, tak i wtedy nikogo nie przerażał zielony kolor, który uzyskiwano najczęściej z chemii spożywczej, a nawet tona cukru i dodatki. Współczesne Tarhuny mają lepszy skład: powstają z wody, kwasu cytrynowego, cukru i ekstraktu z estragonu. Dobry Tarhun produkuje Oboloń, ale są też inni producenci.

sok z brzozy na ukrainie
Ukraińskie soki z brzozy z dodatkiem cytryny i jabłka.

Sok z brzozy

Sok z brzozy (березовий сік) jest napojem z soku pozyskiwanego z pnia lub gałęzi brzozy. Smakuje jak delikatnie posłodzona woda. Pity przez Słowian już od tysięcy lat jest dobrym i zdrowym napojem na co dzień. Wspomaga układ odpornościowy oraz trawienny. Oczyszcza wątrobę i odtruwa organizm zapobiegając tworzeniu się kamieni nerkowych. Pewną ciekawostką może być to, że pozyskiwanie w Ukrainie soku z brzozy wymaga wykupienia pozwolenia, czyli tzw. leśnego biletu (Лісови́й квито́к). Ukraiński sok z brzozy jest tańszy niż w Polsce, a co więcej dostępny w kilku rodzajach i rekordowych pojemnościach pięciu litrów.

W Ukrainie sprzedaje się sok z brzozy z dodatkiem mięty, jabłka, gruszki, cytryny albo cukru. Dodatki sprawiają, że brzozowy sok jest wyraźniejszy w smaku. W Polsce nazywamy ten sok także oskołą. Ważne, żeby pić brzozowy sok po schłodzeniu, ewentualnie w temperaturze pokojowej. Sok z brzozy na Ukrainie produkuje kilka firm, a ich produkty różnią się głównie ceną. Dobry brzozowy sok produkuje Glybkon.

coprzywiezczukrainy
Otwieramy świeży kwas Rosinka pod Złotą Bramą w Kijowie.

Kwas chlebowy

Kwas chlebowy (квас) jest emblematycznym napojem Ukrainy. Produkowany w procesie fermentacji z czerstwego chleba żytniego i razowego, cukru oraz drożdży. Smakuje jak coca-cola. Lekko gazowany o niskiej zawartości alkoholu poniżej 2% jak uzbecki kumys. Pij wyłącznie schłodzony. Pojawił się na chłopskich stołach we wczesnym średniowieczu, a od XIX w. produkowany masowo. To napój idealny: smaczny, doskonale gasi pragnienie, tani i zdrowy. Wspomaga układ trawienny i odpornościowy. Zachodnioeuropejskie koncerny go za to nienawidzą. Ukraińcy to wiedzą, i zamiast truć się kolorowymi napojami wciąż piją kwas.

Najlepszy jest świeży ukraiński kwas chlebowy sprzedawany z beczkowozu lub z kranu, ze względu na smak i brak konserwantów. W sklepach kupisz butelkowane kwasy pasteryzowane, które nie są złe lub koncentraty kwasu chlebowego, których lepiej unikać przez konserwanty. Najlepsze ukraińskie kwasy to Rosinka (ulubiony), Arseniwski, Kwas Taras, Oboloń. Różnią się stopniem nasycenia i wytrawnością. Jak chcesz zostać specem od kwasu, to zacznij jeździć na Ukrainę.

Sok z granatu firmy Kwant.

Sok z granatu

Sok z granatu – ulubionego owocu Aleksandra Macedońskiego, który był tajemnicą jego witalności. Smak jest kwaśny, ostry, bardzo wytrawny przypominający czerwone wino, dużo mocniej skręca język przez bardzo wysoką zawartość witaminy C. W związku z tym idealny na kaca. Kawa, rogalik oraz mały sok z granatu i jesteś jak młody Aleksander. Soki z granatu produkuje się w Ukrainie z granatów z Azerbejdżanu i Gruzji, chociaż ojcem tego soku jest Iran. Warto go pić bo jest zdrowy: reguluje ciśnienie krwi i zapobiega starzeniu się skóry. W Ukrainie nie jest bardzo popularny, ale kto ma wiedzieć o jego istnieniu ten wie. Na pewno nie Ci, którzy radzą wozić z Ukrainy do Polski keczupy.

Na Ukrainie kupimy sok z granatu kilku producentów. Jeden z lepszych produkuje odeska firma Kwant oraz Glybkon. Wybieraj czysty sok z granatu bez dodatku cukru (сок гранатовый 100%). Jeżeli jego smak jest zbyt wytrawny, weź wersję z cukrem. Każdy sok z granatu jest lepszy niż jakikolwiek gazowany napój w puszce. Pamiętaj. Żeby być zdrowym i pięknym, trzeba się nacierpieć.

wiatraczok ukraina
Oranżada Wiatraczok.

Wiatraczok i Żywczyk

Wiatraczok (Вятрачок) czyli wiatrak, to białoruska oranżada gazowana na naturalnym soku. Dostępna jest w smaku cytrynowym (Вятрачок Ситро) i gruszkowym (Вятрачок Дзюшэс). Napój jest produkowany przez Carlsberg Ukraine i wyróżnia się bardzo dobrym smakiem i składem. To także jedna z niewielu oranżad sprzedawanych w szklanej butelce. Wiatraczok na Ukrainie poza marką nie ma nic wspólnego z Białorusią. Jest produkowany na Ukrainie i tylko etykietowany białoruską wyszywanką. Produktów białoruskiego pochodzenia jest tutaj więcej, choć nie tak dużo jak mogłoby się wydawać. Na przykład klasyka piwo Żyguljojskie czy świeży twaróg albo lody Plombir Białorusi (Пломбір Белорусіі). Zapraszam do Mińska pojeździć metrem.

Żywczyk (живчик) to ukraińska oranżada gazowana produkowana przez Oboloń. Dostępna w smaku pomarańczowym, jabłkowym i cytrynowym. Smakuje tak samo dobrze jak Wiatraczok, ale nie napijesz się jej ze szklanej butelki. Żywczyk sprzedają w plastikowych butelkach o oryginalnym, pękatym kształcie, co ułatwia jego rozpoznanie na półce sklepowej. Jest łatwiejszy do kupienia niż Wiatraczok i podobnie jak on nie smakuje jak żadna inna oranżada w Polsce.

co kupić na ukrainie
Herbata Iwan-Czaj.

Iwan-Czaj

Iwan-Czaj to naturalna herbata z liści wiesiołka (wierzbownicy-kiprzycy) nazywana ruskim czajem. Bardzo intensywny, esencjonalny, ale dobry smak. Uważa się ją za herbatę leczniczą. Wytwarzana przez Słowian od wczesnego średniowiecza. W ostatnich latach przeżywa renesans nie tylko w Rosji, ale także w Ukrainie, gdzie sprzedawana jest w opatentowej wersji z dodatkiem bursztynu. Iwan-Czaj sprzedaje się także z dodatkiem suszonych owoców na przykład wiśni lub kwiatów oraz odmiany zielone. Herbatę kupimy na targach, w sklepach spożywczych i w sklepach z pamiątkami.

W średniowieczu Iwan-Czaj był eksportowany do Europy, gdzie był powszechnie nazywany ruską herbatą. Rosnąca popularność ruskiego czaju przyczyniła się do zahamowania konsumpcji i zamówień na herbatę z Indii oraz Chin. Brytyjczycy chroniąc interes, wypuścili plotkę o szkodliwych właściwościach ruskiej herbaty. W efekcie Iwan-Czaj został porzucony na kilka wieków. W XIX w. w Sankt Petersburgu podjęto próbę wytworzenia ponownie Iwan-Czaju, pod nazwą Koporski Czaj (nie mylić ze zbiteń), ale nieskuteczną. Dopiero na początku XXI w. Iwan-Czaj wrócił na półki.

Zakarpacki czaj.

Karpacki Czaj

Karpacki Czaj to nazwa naturalnych mieszanek herbat pochodzących z regionu Karpat Wschodnich. Piją ją na co dzień mieszkańcy tamtego regionu – Huculi. Istnieje wiele rodzajów tej herbaty, zależnie od rodziny, zależnie od wioski, ale wszystkie łączy subtelny smak i właściwości prozdrowotne. Podstawą karpackiego czaju stanowią suszone rośliny i owoce rosnące naturalnie na karpackich łąkach i w karpackich lasach. Są to między innymi rumianek, mięta, melisa, pokrzywa, dziurawiec, koniczyna, lawenda, babka, jałowiec, a także liście i owoce: głogu, maliny, jeżyny, porzeczki i czarnej borówki. Najlepsze mieszanki tworzone są na użytek własny.

Karpacki czaj najlepiej smakuje w glinianym kubku. Dwie duże łyżki suszu należy zalać gorącą wodą i odczekać, aż do opadnięcia suszu. Zależnie od mieszanki reguluje trawienie, uspokaja i odpręża. Poprawia nastrój i odświeża. Zobacz na filmie i zastanów się jak przy tym wygląda herbata z torebki.

Przeczytaj także o ukraińskiej kuchni, gdzie znajdziesz pozostałe naturalne produkty, między innymi miód, suszone ryby, sało, soliankę oraz kawior. Do zobaczenia na Ukrainie.

Skomentuj

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.